top
Singhare ki sabzi
Sabzi van waternoot
Singhare ki sabzi
 
SINGHARA KI SABZI

Singhara ki sabzi सिंघाड़े की सब्जी

Een gerecht voor de Hindu vastentijd, wanneer het niet is toegestaan om granen te eten. In de winter is singhara - waternoot - één van de favoriete vervangers.

Onderstaand recept is één van de vele sabzi-recepten. Een variant op deze singhara ki sabzi is dahi wali singhara ki sabzi, waarin yoghurt (dahi) als medium wordt gebruikt.

Ingrediënten

500
gram
waternoot (singhara)
2
 
tomaten
2
 
kleine uien
 
 
korianderblad (dhania)
2
 
groene chilipeper
4-5
 
cashewnoten
 
 
olie of ghee
 
 
zout
DE MASALA
1
tl
komijnzaad (jeera)
2
cm
verse geelwortel (kaldi)
1
teentje
knoflook (kaldi)
1
cm
gember (kaldi)
1
snufje
asafoetida
1
tl
vers korianderpoeder
4-5
korrels
zwarte tellicherry peper
10
 
kikkererwtenmeel (besan)

HET RECEPT

De voorbereiding

Kook of stoom de waternoten en verwijder de schil. Zie (kooktijden caltrop.

De bereiding

Rooster de zaadjes in een droge kadai en vijzel ze met de verse geelwortel, gember, knoflook en asafoetida tot een pasta en sauteer deze in wat olie of ghee. Neem het mengsel uit de pan.

Verhit de kadai en voeg wat olie toe. Sauteer er de fijngesneden uitjes, de gesnipperde chili en de in blokjes gesneden tomaten boterzacht in, en voeg dan het kruidenmengsel toe. Zet het vuur lager, en laat het mengsel even pruttelen. Fruit intussen de grof gehakte cashewnoten en de gram in wat olie (of ghee). De gram zal enigszins donker kleuren. Dat is voldoende. Voeg het grammengsel en een halve liter water aan het kruidenmengsel toe en tenslotte ook de hele of in stukjes gesneden waternoten.

Maak het gerecht op smaak met wat zout, garneer het met korianderblaadjes en serveer er chapati bij, of thepla, dat zijn flensjes die gekruid zijn met fenegriekblad en asafoetida.
 

Dahi wali singhara ki sabzi, de yoghurt-versie

Pas het kruidenmengsel iets aan door wat mosterdzaad (rai) en mangopoeder (amchur) toe te voegen, en/of de gember en de knoflook achterwege te laten. Roer het kruidenmengsel door circa drie deciliter yoghurt (dahi). Laat de halve liter water uit bovenstaand recept dus achterwege. Voeg eventueel wat water toe wanneer je de saus te dik vindt worden.

Bronvermelding update oktober 2020

Singhare Ki Sabzi Recipe | Foodship Singhara Ki Sabzi Recipe | Marwari Dahi Wali Singhare Ki Sabzi Recipe | Archana's kitchen