top
Pedve fanna upkari
Curry van sardine met bergpeper
Pedve fanna upkari
 
PEDVE FANNA UPKARI

Pedve fanna upkari

Fanna upkari is een pittige, zurige viscurry, die met uiteenlopende vissoorten wordt gemaakt, zoals makreel of in dit gerecht sardine (pedve).

Voor de zuurte wordt gewoonlijk gebruik gemaakt van tamarinde en/of citrus, bijvoorbeeld kaffirblad. In dit recept wordt tirphal gebruikt, het schijnpepertje van de Indiase bergpeper (Zanthoxylum rhesta), familie van de Szechuanpeper en de citrus. Om de rijke aroma's van deze peper maximaal te benutten worden de pepers tevoren gewekt, zodat ze gekneusd kunnen worden zonder uit elkaar te vallen, wat het gemakkelijk maakt om de pepertjes aan tafel uit de curry te 'vissen'.

De bereiding vindt traditioneel plaats in een kadhai, buiten India de karahi genoemd, een min-wok.

INGREDIËNTEN

12
 
kleine sardines
 
 
zout
1
cm
verse geelwortel
10
 
1
el
tamarindepasta
 
 
chili-pepertjes (eventueel)
1
 
grote gele ui
 
 
kokosolie

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Maak de sardines schoon en wrijf ze in met zout en geelwortel

Week de triphal-pepertjes in koud water.

Laat beide een uurtje staan alvorens verder te gaan met de bereiding.

DE BEREIDING

Snijd de ui fijn. Verhit de pan en voeg dan (kokos)olie toe. Sauteer de uisnippers. Wees er attent op ze niet te verbranden.

Voeg de tamarinde-pasta en de triphals, het weekwater en extra water toe. Gebruik circa een halve liter water inclusief het weekvocht.

Breng het mengsel aan de kook en voeg er dan de gemarineerde sardines aan toe. Voeg eventueel extra zout toe, houd er rekning mee dat de sardines ook zout van zichzelf zijn.

Gaar de sardines op laag vuur, totdat ook de saus op dikte is. Sprenkel er wat kokosolie over.

Een alternatieve, hetere bereiding met gevijzelde chilipepers. Voeg deze bij de tamarinde en wrijf dit mengsel tot een pasta. Voeg er als laatste de triphals aan toe en wrijf ook deze fijn.

Bronvermelding update juni 2020

Pedve fanna upkari | Indian food