top
Our world of food
Nieuws caroussel ingrediënten

De site bevat een groot aantal artikelen over ons voedsel. Bekende en minder bekende producten, hun geschiedenis, hun culturele betekenis, voedingswaarde etc. Om er uw weg in te vinden, gebruikt u oftewel de google-zoekregel hierboven, danwel de inhoudsopgave.

50 zalmen en forellen15 augustus 2023
de zalmachtigen

Alles wat u weten moet over zalmen, forellen en houtingen (later). Over de trek, het paaien, de kweek, over land-locked zalmen en de voorouder van de sockeye, de sabeltandzalm

49 Italiaanse rijst12 mei 2023
van risotto tot sushi

In een serie artikelen beschrijven we de Italiaanse rijsttraditie, de belangrijkste rijstgebieden en de classico onder de Italiaanse rassen. Geschiedenis, wetenswaardigheden en (onzekere) toekomst.

48 sanhai (japan)10 april 2023
voorjaars-berggroenten

Ieder voorjaar gingen de bewoners van Tokio de bergen in om groenten te plukken. Het bittere namen ze op de koop toe, de winter had te weinig gezonds geboden. Ook nu is sanshai een geliefde bezigheid, zelfs al liggen de berggroenten ook in de winkel.

47 makhana16 maart 2023
stekelige waterlelie

Grote kans dat wanneer u makhana-zaden in de winkel tegen komt, deze uit India afkomstig zijn. Deze zaden van de stekelige waterlelie lijken op lotuszaad maar zijn veel brosser.

46 konjac en parong24 februari 2023
aronskelk

De wortels van planten uit het aronskelk-geslacht, zoals de konjac en de parong bevatten veel glucomannan, een superieur bindmiddel. Van dit meel wordt onder andere shirataki konnyaku gemaakt, de elastische Japanse noedel.

45 knolkervel18 februari 2023
schermbloemige

Net zo'n uitzonderlijke wortel als de yacon is de wortel van de knolribzaad, veelal knolkervel genoemd, hoewel het geen kervel is. Een delicatesse waar de Fransen wel raad mee weten. Hier nauwelijks verkrijgbaar.

44 zwartmoeskervel16 februari 2023
schermbloemige

Zo onbekend, maar zo veelzijdig, zwartmoeskervel. Alle delen van de plant zijn eetbaar, door de seizoenen heen: bladeren, bloemknoppen, scheuten, stengels en wortels. Wel zelf telen.

43 sansai9 februari 2023
Sansais

In de lente trekt men er in Japan op uit om hoog in bergen planten te plukken. Eetbare wel te verstaan. Deze sansai - altijd een beetje bitter - worden gezien als de voorbode voor de lente, zoals udo en koshiabura.

42 selderij24 januari 2023
Apium graveolens

Van wilde selderij tot de verfijnde japanse selderij, en alle toonaarden daartussen. Een reeks gewijd aan een smakelijke, zeer veelzijdige plant uit de schermbloemfamilie.

41 Radhuni19 januari 2023
Glycine max

Na een lange onderbreking weer een aantal prachtige producten op de site, zoals radhuni en ajowan, kleine vruchtjes die als specerij worden gebruikt.

40 Chinese tofu16 juni 2022
Glycine max

In China wordt tofu doufu genoemd. Het is er in veel schakeringen, waarvan we een groot aantal de revue laten passeren. Ook harige en zwarte doufu. Laat u inspireren.

39 Thee-olie4 juni 2022
Camellia ssp

Thee-olie is een superieure kookolie, die iedere vergelijking met olijfolie kan doorstaan. Een gezonde salade-olie en bovendien een prima frituur- en wokolie, met een rookpunt van meer dan 250°

38 Qū21 mei 2022
Litsea cubeba

De productie van starters is in China minder gestructureerd dan in Japan. Daardoor is de variatie veel groter, zoals uit deze artikelenreeks blijkt.

37 Maqaw21 mei 2022
Litsea cubeba

De Taiwanese maqaw is opgenomen in de Slowfood Ark of Taste. Een al eeuwen gebruikte specerij met een uniek aroma, dat van citrus, gember en anijs.

36 Zetmeel21 februari 2022
Zetmeel

Zetmeel, één van de drie typen koolhydraten. Een belangrijke voedingsbron en een practisch hulpmiddel om producten te binden.

35 Hoja santa5 december 2021
Piper auritum

Hier niet zo bekend, maar wel verkrijgbaar (ook vers) is de hoja santa oftewel het Mexicaans peperblad. Een intrigerend smakend blad, dat in Zuid- en Noord-Amerika ongekend populair is.

34 Jeneverbesbier5 december 2021
 

Onze verhuizing is rond, tijd om de draad weer op te pakken. Met de update van het artikel over de jeneverbes en een nieuw artikel over jeneverbesbier.

33 Haver6 april 2021
Avena

Van havermout tot haverzemelen, van naakte haver tot de gewone, witte haver. Een tiental artikelen waarin alles uit de doeken wordt gedaan over deze dit prachtige graan, dat teveel als het synoniem van havermoutpap wordt gezien.

32 Mierikswortel5 april 2021
Armoracia

De penwortel van de mierik wordt mierikswortel genoemd, en is beroemd om zijn aangename, bittere scherpte. Wanneer je de wortel raspt, kun je net als bij het snijden van een ui de tranen niet onderdrukken. Dat mag geen reden zijn om deze verfijnde smaak aan je voorbij te laten gaan!

31 Roomappels11 maart 2021
Annonaceae

Van Atemoya tot Zuurzak, en alles daartussin, roomappels ! Misschien kent je ze, de custardappel, de cherimoya. Exotische vruchten, nog exotischer bloemen, alle reden om deze nieuwe reeks artikelen eens tot je te nemen.

30 Laurier9 maart 2021
Lauraceae

Wist u dat kaneel, avocado en laurier tot dezelfde plantenfamilie behoren? En dat de avocado tot de oudste planten op aarde behoren? En wat is een bay-nut en wat een avocadito ? Lees de antwoorden . . .

29 Kudzu14 februari 2021
Pueraria montana var lobata

In sommige landen een niet uitroeibaar onkruid, in andere landen (zoals China en Japan) een geliefd ingrediënt: kudzu, het zetmeel uit de wortel van een klimplant uit de vlinderbloemfamilie.

28 Prekese1 1 februari 2021
Tetrapleura tetraptera

Niet weg te denken uit de Ghanese samenleving, de prekese, de boon van de Tetrapleura tetraptera. Een gevleugelde boon met een uitzonderlijke smaak.

27 Munt4 december 2020
Mentha

Helemaal up-to-date: de artikelenreeks over munt. Van aarmunt tot witte munt, en waarom pepermunt zo anders smaakt als Marokkaanse munt.

26 Mango's en mango-achtigen27 november 2020
Mangifera

De mango is een onderbelichte vrucht. De ene mango is de andere niet, en ook al is het aanbod er, wat weten we er van ? We hebben het allemaal voor u op een rijtje gezet in een volledig nieuwe reeks artikelen.

25 Stracchini 11 november 2020
Stracchino

Een stracchino is een kaas van een 'vermoeide' koe. Heus. De naam is ontstaan toen de koeien in de Italiaans bergen gemolken werden tijdens hun lange tocht naar de vallei. Dat gebeurt nog, maar lang niet altijd meer. De naam is gebleven. De kazen ook.

24 Boerenkolen 26 oktober 2020
Gracinia

Zeven 'boerenkolen' maar liefst waaronder 'onze' boerenkool, twee Portugese couves, de Belgische chous de Jalhay en twee Siberische kolen. Zeven artikelen die de opmaat vormen van het hoofdstuk bladkolen.

23 Mangistan 20 oktober 2020
Gracinia

Twaalf artikelen maar liefst over de allerlekkerste vruchten op aarde, de mangistans. Naast de hier algemeen verkrijgbare paarse mangistan is er nog zoveel meer, zoals de charichuelo!

22 Waternoot12 oktober 2020
Trapa natans

Grote kans dat u deze vrucht niet kent, de waternoot. Hij past in een klein rijtje knapperige 'knollen' - de jicama, de waterkastanje, de yamboon - maar is als enige geen knol.

21 Mozzarella8 oktober 2020
Pasta filata

Mozzarella kennen we allemaal, toch ? Maar wat is mozzarella stracciata ? Of sfoglia di mozzarella ? Een serie artikelen over de getrokken kazen van Italië - pasta filata genaamd.

20 Jaboticaba29 september 2020
Plinia cauliflora

Indrukwekkend, de Braziliaanse druif(boom) of jaboticaba. Met bloemen of vruchten die op uitzonderlijke manier om de stam en takken gedrapeerd zijn. Met de smaak van mukaatdruiven! A propos, familie van de mirte en piment.

19 Rode dadel26 september 2020
Ziziphus jujuba

De rode dadel of zao is een ver familielid van de rozenbottel, en het broertje van de Indiase jujube of ber. Zowel de zao als de ber worden als een gezonde lekkernij beschouwd, en behalve als handfruit in veel gerechten gebruikt.

18 Gochujang23 september 2020
Chilipasta

Korea is verzot op chilipeper, neem kimchi, neem bibimbap. Uniek is de gefermenteerde chilipasta. Gochujang. Alles over Koreaanse chilipepers en de bonen- en chilipasta's in een nieuwe serie artikelen.

17 Kruidnagel18 augustus 2020
Sygizium aromaticum

Zo bekend als kruidnagel is, zo onbekend zijn rozenappels. Kruidnagel is de bloemknop van zo'n rozenappel, één die njiet als fruit gegeten wordt. Rozenappels (jambu's) hebben knapperig vruchtvlees en een zuurtje, als van een appel.

16 Saffraan12 augustus 2020
Het rode goud

Over 's werelds duurste specerij, de stampers van de saffraankrokus, is veel te verhalen. Zoals over de huidige renaissance van de Europese saffraanteelt. Maat wat is goede saffraan, wat is crocine ?

15 Kloewak25 juli 2020
Gefermenteerde kloewakpitten

Een specialiteit uit Indonesië zijn deze smaakvolle pitten, die dankzij fermentatie niet langer giftig zijn. Essentieel voor rawon, maar ook heerlijk in westerse gerechten.

14 Gember28 juni 2020
Zingiber ssp

Er is een veel groter scala gember dan de 'olifants'gember die wij kennen, zoals de jahe emprit, een kleine witte gembersoort, of de rode jahe merah. En wist u waarom gedroogde gember scherper is dan verse ?

13 De gembertoorts25 juni 2020
Zingiberaceae

Deze bloem siert menig tuin, maar is in Maleisë en Indonesië geliefd om zijn zure vruchten en bloemknoppen. De zaaddozen (asam cekala) bevatten een zurige gel, de bloemknoppen en de jonge sappige stelen zijn eveneens zurig, en worden bunga katang genoemd.

12 De galanga's24 juni 2020
Zingiberaceae

Niet zo'n bekend klinkende term: galanga. Voor wie weleens in een Engels kookboek leest, weet dat galanga(l) een specerij is, beter gezegd een bepaald aromatisch rhizoom, zoals laos of kentjoer. Van sommige galanga's worden ook de bladeren en de scheuten gegeten. Daar gaan we niet aan voorbij.

11 Wijnruitfamilie18 juni 2020
Rutaceae

Naast de overheerlijke specerijen als szechuanpeper en tena'adam, is de wijnruitfamilie een familie met overheerlijke vruchten, zoals de kawista en de ginbes. Daaronder ook de citrusvruchten. Op de artikelenreeks over citrus moet u echter nog even geduld hebben.

10 Szechuanpepers16 juni 2020
Zanthoxylum (Rutaceae)

Er is zoveel meer dan szechuanpeper ! Bijvoorbeeld de exclusieve Japanse sanshō, of de sprankelende raye timur. Maar ook vrij zeldzame soorten, zoals de igi-ata en de andaliman. Verschillend qua scherpte, dat bijvoorbeeld, maar ook qua smaak en geur, een heel breed citruspalet.

9 Alle pepers
Piperaceae

Alle pepers van de peperfamilie bijeen ! Van de ragfijne Voatsiperifery uit Madagascar tot de vollemaans Banasura uit India, en deze Indonesische cubebpeper.

8 Assam (lange) peper
Piper mullesua

Assam is één van de compactste vruchtjes van de lange pepers, pepers waarvan de vruchten in aren groeien, zoals de Japanse pipatsu en de lange Kampot peper. Iets minder scherp als zwarte peper en met een heel eigen aroma.

7 Indiase zwarte peper
Piper nigrum

India is de bakermat van de zwarte peper, en heeft behalve de kwaliteits-Malabar meer in zijn mars. Zoals de premium Tellicherry peper en de semi-wilde Banasura. De streek waar deze pepers vandaan komen, heeft in de afgelopen jaren te kampen met grote droogte, met alle consequenties vandien voor de peperteelt.

6 Za'atar
Kruidenmengsel

Ondanks zijn krachtige smaakpalet is za'atar een veelzijdig kruidenmengsel, dat tal van toepassingen kent. Authentieke za'atar bevat Syrische sumac en Syrische majoraan.

5 Sumac
Schinus

De Syrische of Turkse sumac is een in het Midden-Oosten veel gebruikt zuur besje. In Noord-Amerika hebben ze hun eigen sumac, de staghorn sumac, waarvan naar inheems gebruik thee wordt getrokken.

4 Roze peper
Schinus

Naast de overbekende (Braziliaanse) roze peper, is er ook een Peruviaanse roze peper. Beide zijn zeer onderschat, en worden vooral om hun kleur gebruikt, maar het aroma is verrassend. Natuurlijk is het geen peper, roze peper is niet scherp, wel zoetig.

3 Mastiek
Pistacia lentiscus

Chios Mastiha is de naam van een harsachtig sap uit de mastiekboom, een lid van het Pistache-geslacht (Pistacia). Dit aromatische hars is overheerlijk in warme en koude bereidingen (brood, cake en desserts).

2 Selim peper
Xylopia aethiopica

Deze Afrikaanse peper heeft twee Zuid-Amerikaanse broertjes, de iquiribá en de biribá of pimenta de macaco. Drie heel aromatische pepers, waarvan op dit moment alleen de selimpeper hier te koop is.

1 Tasmaanse peper
Tasmannia lanceolata

Deze peper wordt in Australië bushpepper genoemd. Het is een vuurrood besje met een overheerlijke smaak, en - zou je het anders peper noemen ? - een aangename scherpte. Tasmaanse peper groeit in het wild in Tasmanië, vandaar de naam.