top
Dillezaad
Anethum graveolens
Dillezaad
Dille op de site
Dilleblad

Dilleblad

Dilleblad wordt gewoonlijk kortweg dille genoemd, en wordt vers alleen aan de stengel verkocht, in bosjes.

Het is een veelzijdig kruid dat noch van verhitting, noch van gezelschap houdt. Dille komt het best tot zijn recht wanneer het vers en rauw wordt gebruikt of kort meegekookt, maar dan liefst als solist.

De geur van dille komt van verscheidene vluchtige componenten, hoofdzakelijk carvone en limoneen. Vanaf de bloei duurt het 40-50 dagen voor de zaden voldoende rijp zijn om te oogsten. Ze worden geoogst door de bloemschermen vlak voor de zaden rijp zijn en vallen, in hun geheel te oogsten en te drogen.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Dille is algemeen verkrijgbaar, vers, gedroogd of gevriesdroogd, en diepgevroren.

Culinair gebruik en bereiding

Dille heeft een pregnant aroma, gauw overheersend. Dille gaat goed samen met knoflook en munt, tasmaanse peper, boter en olijfolie, daarom de perfecte combinatie met vis als zalm (gravlax) of kabeljauw/skrei. In Scandinavische landen gebruikt men dille graag in aardappelgerechten. Dille wordt gebruikt in veel Europese/Scandinavische keukens en in het Midden-oosten. In India gebruikt men niet of nauwelijks dilleblad maar de gedroogde vruchten, omdat die een scherpere smaak hebben.

dille snijden n olijfolie invriezen

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Verse dille is slecht houdbaar. Wikkel er wat van in een vochtige doek of krant en bewaar deze in plastic in de koelkast. Vries de rest in. De beste manier is de volgende. Was de dille en doe de natte dille in een droge doek. Draai deze in de rondte zodat je het vocht uit de dille centrifugeert. De dille is nu bijna droog, droger hoeft niet. Rits de blaadjes van de stengels. Je kunt de blaadjes ook afsnijden, doe dat met een royaal koksmes, je snijdt wat van de steeltjes mee, maar dat kan geen kwaad.

Zodra je alle dilleblaadjes hebt verzameld, snijdt je deze met je koksmes fijn voor gebruik. Deze fijngesneden dille doe je vervolgens in een ijsblokjes-mal - een beetje aanstampen mag - die je goed afsluit en in de vriezer plaatst. Wanneer je je diepvries voorraadje aan spreekt, neem de dille die je nodig hebtop het laatste moment uit de mal, en voeg je het direct aan je gerecht toe. Niet laten ontdooien. Gebruik het als verse dille.

Een variant hierop is zeer de moeite waard. Doe dille zoals hiervoor beschreven in de ijsblokjesmal, en giet daar olijfolie op. Het invriesresultaat is verbluffend.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

305
kcal
( 1276,1 kJoule)
16
gram
eiwitten
55,2
gram
koolhydraten
14,5
gram
vet
0,7
gram
verzadigd
9,4
gram
enkelvoudig onverzadigd
1
gram
meervoudig onverzadigd
150
mg
omega-3
960
mg
omega-6
Vitaminen
17,7
µg
vitamine A
(2% ADH)
0,4
mg
vitamine B1
(36% ADH)
0,3
mg
vitamine B2
(21% ADH)
2,8
mg
nicotinezuur
(18% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
10
µg
foliumzuur (B9)
(5% ADH)
21
mg
vitamine C
(26% ADH)
mineralen
1516
mg
calcium
0,98
mg
koper
16,3
mg
ijzer
1186
mg
kalium
256
mg
magnesium
1,8
mg
mangaan
20
mg
natrium
277
mg
fosfor
12,1
µg
selenium
5,2
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Dill | Gernot Katzers's Spice pages Dill | Wikipedia (EN/NL) Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Etymologiebank dille | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands) Pflanzenliste des Capitulare | Botanischer garten Aachen, biokybernetisches zentrum Anethum graveolens, an Indian traditional medicinal herb and spice | US National library of medicine, S. Jana, G.S. Shekhawat, 2010