top
Campesterol
Fytosterol
Campesterol
Fytosterolen
Campesterol molecule ©2011

Campesterol

Campesterol is één van de belangrijkste fytosterolen, een categorie sterolen die alleen in planten voor komt.

Veel groente, fruit, specerijen en granen bevatten campesterol, zij het in lage concentraties (zoals in bananen, avocado's, grapefruit, granaatappel, uien, komkommers, paardensla, citroengras (sereh), peper, kardemom, koolzaad, haver en maïs). Het gehalte varieert van 1 tot 7 mg/100 g. Hogere concentraties tref je aan in bonen en linzen, serrano chili (2 mg/100 gram) en banana chili en avocado. Koolzaadolie, sojaolie, tarwekiemolie en maïsolie zijn rijk aan campesterol, bevatten tot wel 230 mg/100 g.

Campesterol werd in 1941 door Fernhole geïsoleerd uit koolzaad, sojabonen en tarwekiemen, en kreeg de naam campesterol, een combinatie van de woorden campe - afgeleid van de botanische naam van koolzaad Brassica campestris - en stereos ('vast'), voorzien van de uitgang -ol, zoals iedere alcohol. De chemische formule is C28H48O. Het smeltpunt van campesterol bedraagt 157-158°.

Hoewel campesterol qua structuur analoog is aan cholesterol, wordt het niet of nauwelijks door het menselijke lichaam opgenomen. Het is een voorloper van diverse groeihormonen, en zorgt voor verlaging van het totale LDL-cholesterolgehalte in het bloed, doordat het een remmende werking heeft op de opname van cholesterol in de darm.

slotregel

Bronvermelding update april 2022

Campesterol | Pubchem - National Center for Biotechnology Information Isolation of a New Phytosterol: Campesterol | Erhard Fernhole and H.B. McPhillamy J. Am. Chem. Soc. 1941, 63, 4, 1155–1156 Publication Date:April 1, 1941 https://doi.org/10.1021/ja01849a079 Showing metabocard for Campesterol | The Metabolomics Innovation Centre (TMIC) Sterols and their Conjugates from Plants and Lower Organisms | The lipid-web