Polygodial
Sesquiterpeen
POLYGODIAL
 

POLYGODIAL

Polygodial is een warme, scherpe stof die voor komt in een klein aantal planten, waaronder de besjes en bladeren van de Tasmannia (Tasmaanse peper) en de knopopen van de Acmela oleracea (parakers)

Het is een drimaan, een bicyclische sesquiterpeen (sesquiterpene dialdehyde) die hoofdzakelijk voorkomt in duizendknopen (Polygoniceae), canella (Cannelaceae) en tasmaanse pepers (Winteraceae). Polygodial is een geliefd ingrediënt in de Japanse keuken, in de vorm van waterpeper.

De Maori in Nieuw Zeeland kenden het vooral van de horopito-bladeren, die ze medicinaal gebruikten. De horopito of Pseudowintera colorata behoort tot de zelfde familie als de Tasmaanse pepers uit de regenwouden van Zuidoost Australië en Tasmanië.

De formule van polygidial is C15H22O2 die verantwoordelijk is voor een warme, scherpe geur (en smaak). Het is een verdedigingsmiddel van de plant tegen micro-organismen en schimmels.

Polygodial komt onder meer in onderstaande voeding voor:

Bronvermelding update oktober 2019

Polygodial | Wikipedia (EN) Metabocard for Zingiberene | The metabolomics innovation centre