" />
top
Thiamine
Vitamine B1
Thiamine (VITAMINE B1)
DE VITAMINEN
VOLKOREN KAMUT TARWE

VITAMINE B1 | THIAMINE

Thiamine is een wateroplosbare vitamine die met name betrokken is bij de energieproductie en de koolhydraatstofwisseling. Thiamine speelt ook een rol bij de geleiding van zenuwimpulsen. In geactiveerde (co-enzym) vorm speelt het een belangrijke rol bij de afbraak van glucose tot energie.

Thiamine, vitamine B1 is gemakkelijk oplosbaar in water, en kan relatief slecht tegen verhitting (boven 100°). Het verlies aan vitamine B1 door koken bedraagt gemiddeld 25%. Vitamine B1 is net als vitamine B2 en B3 niet gevoelig voor blootstelling aan lucht.

VOEDINGSADVIES (ADH)

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A1 bedraagt 1,1 mg. Een tekort aan vitamine B1 (vitamine B1-deficiëntie) kan, afhankelijk van de mate waarin de deficiëntie op treedt, leiden tot vermoeidheid, depressie, concentratieproblemen en beïrriteerdheid (lichte B1 definciëntie bijvoorbeeld door lichamelijke inspanning of ziekte), tot veel ernstiger symptomen zoals Beriberi of het Syndroom van Korsakov bij een chronisch tekort aan thiamine.

Het teveel aan ingenomen thiamine wordt uitgeplast, het lichaam voorkomt overvitaminisering B1

BRONNEN VAN VITAMINE B1

Thiamine zit in veel van ons voedsel, meestal in kleine hoeveelheden. De meest geconcentreerde bron is gedroogde gist. Andere rijke bronnen zijn vlees (met name varken, maar ook lam en rund), gevogelte, hele granen, noten, peulvruchten en melk. In de praktijk zijn met name hele granen belangrijk voor de thiamine-voorziening.

slotregel

Bronvermelding update maart 2020

Bètacaroteen | Wikipedia (NL/EN) Vitamin D3 (cholecalciferol) | Hopes, Huntington's (desease) outreach project for education at Stanford Vitamin B1 | Voedingscentrum Factsheet Vitamin D | National institutes of health
Vitamine B1 | Vitamine informatie bureau