top
Cellulose
Oplosbare voedingsvezel
Cellulose
 
PERZIK (PIT)

Cellulose

Cellulose is een belangrijk bestanddeel van de celwanden in groene planten, en één van de meest voorkomende natuurlijke polymeren. Het zorgt voor de sterkte van vezels, komt voor in alle planten, bijvoorbeeld in verhoute delen, hennep en katoen. Behalve in planten komt cellulose ook voor in bepaalde algen.

Cellulose is een polysacharide, met de chemische formule (C6H10O5)n. Het is een lineaire polymere keten, opgebouwd uit vele β-(1→4) gekoppelde D-glucose-eenheden. Een cellulose-polymeer bevat 7.000–15.000 glucose moleculen.

Hoewel cellulose tot de oplosbare voedingsvezels wordt gerekend, is het nauwelijks oplosbaar in reguliere oplosmiddelen. Zetmeel wordt van kristallijn amorf bij een temperatuur van 60-70 °C in water (zoals bij koken), cellulose - eveneens in water - pas bij 320 °C en een druk van 25 MPa.

Mensen kunnen cellulose überhaupt niet verteren, wat herkauwers wel kunnen, doordat zij kunnen beschikken over het enzym cellulase. Cellulose is kleurloos en heeft geen voor ons waarneembare smaak.

slotregel
.

Bronvermelding update april 2021