top
Baijiǔ 酒
Chinees gedistilleerd
Jiū
Chinese alcoholische dranken
Báijiǔ

Báijiǔ 白酒

Gerst-distillaat

Báijiǔ of shāojiǔ is één van de oudste Chinese distillaten, vermoedelijk zelfs de oudste. Met een alcoholpercentage van minstens 30% dringt de vergelijking met een wodka zich op.

Gemiddeld heeft een báijiǔ een gecompliceerder smaak dan een wodka, doordat het maar &eacut;én maal gedistilleerd wordt. Meer whiskey dan wodka. Meestal is een baijiǔ van gerst gemaakt, maar soms ook van rijst of kleefrijst. Báijiǔ is net als wodka volledig transparant.

Bájiǔ kan qua prijs variën van enkele yuans tot enkele duizenden euro's per fles. De duurdere soorten zijn twee maal gedistilleerd, de goedkopere sowieso niet. In alle gevallen wordt de fermentatie gestart met daqū. De distillatie verloopt zeer snel.

Red Star eèrguōtóu-jiǔ 二锅头 is een betaalbare twee maal gedistilleerde báijiǔ. Een ander bekend merk is Niulanshan 牛栏山. Het alcoholpercentage is 50° of (veel) meer.

We kennen báijiǔ hier niet of nauwelijks, maar deze meer dan duizend jaar oude drank is de best verkochte sterke drank ter wereld. Op bovenstaande foto staan de aardenwerken potten van een boerin uit Xiamen. Zij verkoopt haar huisgemaakte báijǕ in diverse kwaliteiten en met diverse alcoholpercentages op een overdekte buurtmarkt in Xiamen. Omzichtig schenkt zij de 45° báijǕ in een pet-flesje. De prijs zal u niet zijn ontgaan, 25 yuan (3,50 euro) per liter.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Ondanks de geringe export van Chinese báijiǔ is de drank inmiddels ook in Nederland verkrijgbaar, ook voor schappelijke prijzen. De halve liter fles Yanghe Daqu báijiǔ kost hier nog geen €20.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

Vermoedelijk is báijǕ ontstaan tijdens de Ming-periode (1368-1644). Het heette toen shāojiǔ - een naam die nog altijd gebruikt wordt - en die verbrande wijn betekent, vergelijk ons brandewijn.

BáijǕ werd de standaard voor de gewone man en vrouw, in een ontelbaar aantal varianten, met een even ontelbaar aantal toevoegingen. De elite hield het liever bij de niet-gedistilleerde rijstewijn huángjiǔ.

Toen de Volksrepubliek China in 1949 werd gesticht, werd er ook wat de báijǕ betreft orde in de chaos geschapen door het oprichten van regionale distilleerderijen. Uit de veelheid van bereidingen werd gekozen voor de klassieke bereidingswijzen, wat de kwaliteit van de báijǕ ten goede is gekomen.

Jaarlijks worden miljarden (!) liters báijǕ geproduceerd, merendeels in China. Van de Chinese báijǕ wordt nog geen 20.000 liter geëporteerd, een fractie. Hoewel de grootste producent Moutai voor 95% van haar omzet afhankelijk is van de eigen Chinese markt is het met een jaaromzet vanm $145 miljard, de veruit grootste slijter ter wereld., gevolgd door Diageo met een jaaromzet van $93.3 miljard.

De top-báijǕ's van Moutai hebben inmiddels de schappen van Harrod's gehaald met prijzen die variëren van £42 tot £995 per fles. Ieder jaar op 9 augustus wordt over de hele wereld World Baijiu Day georganiseerd. Hoe een van origine armelui's drankje de wereld verovert !

slotregel

Bronvermelding update maart 2022

Top 10 Chinese alcohol brands | Travel China Guide The strong stuff: báijǕ | Transparent language, 2012 Baijiu | Baijiubrands.com
slotregel