top
Polenta bianca
Gries van witte maïs
Polenta bianca
Recepten
POLENTA BIANCA

Polenta bianca

Polenta bianca, witte polenta, is een specialiteit uit het Italiaanse Veneto en Friuli, gemaakt van een speciale maïsvariëteit. Deze heeft en zoetere smaak dan de gebruikelijker gele polenta.

Polenta bianca wordt gemaakt van biancoperla, een maïs die al in de tweede helft van de negentiende eeuw in Veneto werd verbouwd. De maïs heeft taps toelopende, langwerpige kolven met heel witte korrels. De witte maïs was alleen geschikt voor de gebieden met een meer beschutte ligging, en beduidend minder productief dan de moderne gele sorten, zoals de Marano.

Na de Tweede wereldoorlog was in Veneto nog 50.000 hectare in gebruik voor de teelt van witte maïs, maar dat areaal is sterk afgenomen ten gunste van de productiever gele soorten. Slowfood propageert de herontroductie van de witte maïs.

slotregel

Bronvermelding update november 2020

Mais biancoperla | Fondazione Slowfood per la Biodiversità Onlus