top
Farina di mais per polenta
Maïsgriesmeel
Farina di mais per polenta
Recepten
POLENTA (MAÏS)

Farina di mais per polenta

Maïsgries (voor het maken van polenta)
Je hebt de neiging om het maïsmeel waarmee je polenta maakt, ook polenta te noemen, maar juist is dat niet. Polenta is het/een gerecht dat je er mee maakt.

Toch is het een linguistisch probleem, want met de Nederlandse taal kun je door woorden te combineren verschillende kanten op. Het voorvoegsel polenta zou kunnen aangeven dat polentameel is gemaakt van polenta, als in tarwemeel, maar ook dat het is bestemd voor polenta, als in cakemeel. laten we er dus niet ingewikkeld over doen.

Met de kanttekening dat je dan niet weet waar het meel, de gries, van gemnaakt is, want polenta wordt van oudsher gemaakt van diverse granen (spelt, rogge en boekweit) en gemalen zaden, zelfs van kikkererwtenmeel. Dit artikel gaat over polentameel van maïs, hetzij gele maïs, hetzij witte maïs.

Het maïsmeel waar polenta mee wordt gemaakt, is een vrij grove maling. Deze wordt ook wel bramata genoemd. Hierin verschilt deze gries zich van het veel fijnere maïsmeel, dat naar de Spaanse benaming 'masa harina' wordt genoemd.

Sommig polentameel is voorgekookt, waaardoor de bereidingstijd van de polenta gehalveerd wordt. Omdat het is voorgekookt, verandert de verhouding water-meel voor de bereiding van polenta. Deze wordt gewoonlijk 50%, dus half zoveel water als maïsmeel. Normaliter zullen je tussen vijf en zes maal de gewichtshoeveelheid hoeveelheid water gebruiken, op 500 gram meel, dus 3 liter water! Ook (zelfs) wanneer je een snijdbare polenta maakt.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Culinair gebruik en bereiding

Houdbaarheid (bewaaradvies)

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

361
kcal
( 1510,4 kJoule)
6,9
gram
eiwitten
76,9
gram
koolhydraten
7,3
gram
vezels
0,6
gram
waarvan suikers
3,2
gram
vet
½
gram
verzadigd
1
gram
enkelvoudig onverzadigd
1,7
gram
meervoudig onverzadigd
Vitaminen
71,3
µg
vitamine A
(9% ADH)
0,2
mg
vitamine B1
(18% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
1,9
mg
nicotinezuur
(12% ADH)
0,4
mg
vitamine B6
(29% ADH)
25
µg
foliumzuur (B9)
(13% ADH)
0,4
mg
vitamine E
(3% ADH)
0,3
µg
vitamine K
(0% ADH)
mineralen
7
mg
calcium
2,4
mg
ijzer
315
mg
kalium
93
mg
magnesium
5
mg
natrium
272
mg
fosfor
1,7
mg
zink
 

Bronvermelding update november 2020

Polenta | Wikipedia (IT) Polenta, nutrition report | USDA National Nutrient Database