top
Havervlokken
Avena sativa
Havervlokken
 
HAVERVLOKKEN

Havervlokken

Grove geplette haver

Havervlokken zijn net als havermout geplette haverkorrels. Met twee verschillen. Havermout wordt gemaakt van de geknipte korrel, havervlokken van de hele korrel. Bovendien zijn havervlokken zijn dikker dan havermout.

Havervlokken worden net als havermout gemaakt van de rauwe 'volkoren' haverkorrel. Qua smaak en voedingsstoffen is er geen enkel verschil tussen havervlokken en goede havermout. Kooktechnisch is het verschil er wel, want vlokken hebben een langere kooktijd nodig, omdat ze dikker zijn en groter.

Om de kooktijd van havervlokken te bekorten, zijn de korrels vaak kort gestoomd, alvorens ze te pletten, of zijn de vlokken naderhand gestoomd, en soms ook geroosterd. Omdat er minder fysiek geweld nodig is om vlokken te producern, is het risico van fytase-afbraak bij vlokken geringer dan bij havermout. Haver bevat fosfor in gebonden vorm (fytinezuur),, maar bevat ook het enzym fytase dat ons lichaam helpt die fosfor beschikbaar en bruikbaar te maken. Ons lichaam maakt zelf geen fytase aan.

Vertaling havervlokken

engels
(jumbo) oat flakes
frans
flocons d'avoine
italiaans
fiocchi d'avena
spaans
copos de avena
duits
haferflocken
arabisch
raqayiq alshawfan
turks
yulaf gevreği
hindi
ot phlaiks
indonesisch
serpihan gandum
japans
Ōto mugi furēku
vietnamees
 
chinees
 
 

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Havervlokken zijn vrij goed verkrijgbaar, van supermarkt tot reformwinkel en molen.

Culinair gebruik en bereiding

Je kunt havervlokken net als havermout gebruiken, maar havervlokken zijn - doordat ze dikker zijn en niet gebroken - zeer geschikt in warme bereidingen waarin het niet op het binden van een vloeistof aan komt, zoals in soep, in koek, en als topping.

Bereidingstijden (kooktijden) in de pan:

havervlokken
20-30 minuten - 10 minuten nawellen
havermout
15 minuten - 10 minuten nawellen
 

Voor zoete, knapperige havervlokken als granola gebruik je per 100 gram havervlokken een eetlepel bruine suiker of honing, en meng je deze, met wat olie en zout en eventueel wat kaneel, noten en zaden door elkaar. Spreid het mengsel over een bakplaat en rooster de vlokken in een matig hete oven (180°) in 15-20 minuten. Tussendoor enkele keren omscheppen. Na het roosteren laat je de vlokken op de bakplaat of een platte schaal af koelen.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Havervlokken zijn minder goed houdbaar dan de volle haverkorrel. Reden daarvoor is de zemel, die voor 80% bestaat uit onverzadigde vetzuren, en daardoor de neiging heeft ranzig te worden. Bewaar haverproducten daarom altijd op een koele, droge plaats. Dit zijn de belangrijkste vetzuren in haver, uitgedrukt als percentage van alle olie in de haver):

0,1 %
linoleenzuur
24,2 %
linolzuur
21,6 %
oliezuur
10,3 %
palmitinezuur
 

Gezondheidsaspecten

Voedingsstoffen - gezondheidsrisico's

Alle haverproducten zijn in principe glutenvrij, omdat haver zelf geen gluten bevat. Maar een havermout is pas daadwerkelijk glutenvrij, wanneer het in een glutenvrije omgeving wordt verbouwd en verwerkt. Pas dan zal op de verpakking staan dat deze glutenvrij is, en kunnen de vlokken ook door coeliakiepatiënten gegeten kan worden.

De Europese voedselautoriteit (EFSA) heeft goedgekeurd dat haver en haverproducten worden aangemerkt als cholesterolverlagend. Deze gezondheidsclaim is alleen toegestaan wanneer éé portie van een met haver geproduceerd product minstens 1 gramβglucaan bevat.

Samenstelling per 100 gram onbereide havermout

379,0
kcal
(1586,8 kJoule)
13,2
gram
eiwitten
67,7
gram
koolhydraten
57,9
gram
zetmeel
1,0
gram
waarvan suikers
10,1
gram
vezels
6,5
gram
vet
1,2
gram
verzadigd
2,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
2,5
gram
meervoudig onverzadigd
Vitaminen
0,5
mg
vitamine B1
(45,5% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(10,0% ADH)
1,1
mg
nicotinezuur (B3)
(6,9% ADH)
1,1
mg
pantotheenzuur
(18,3% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(10,0% ADH)
32,0
µg
foliumzuur (B9)
(16% ADH)
40,4
mg
choline
 
mineralen
52,0
mg
calcium
0,4
mg
koper
4,3
mg
ijzer
362,0
mg
kalium
138,0
mg
magnesium
3,6
mg
mangaan
6,0
mg
natrium
410,0
mg
fosfor
28,9
µg
selenium
3,6
mg
zink

Bronvermelding update maart 2020

Havermout | Voedingscentrum Porridge oats | Hamlyns of Scotland Oatmeal | Wikipedia (EN) Cereals, oats, regular and quick, not fortified, dry | USDA FoodDatCenrtral Jan 2019 Mout | J. de Vries, Nederlands Etymologisch Woordenboek Proto-Nostratic *mul, *mol- | Allan R. Bromhard, The Nostratic Macrofamily: A Study in Distant Linguistic Relationship 1994 Mouton De Gruyter Berlin-New York ISBN 3-11-013900-6 Mout | Etymologiebank - N. van Wijk (1936 [1912]), Franck's Etymologisch woordenboek der Nederlandsche taal, 2e druk, Den Haag