top
Osteen mango
Mangifera indica
Osteen mango
 
RIJPE OSTEEN MANGO | MANGIFERA INDICA VAR OSTEEN
-

Osteen mango

Grote kans, dat wanneer je een Osteen mango koopt, deze uit Spanje komt. Toch komt ook deze mango van origine uit Florida.

Het zal niet verbazen dat de Osteen net als de hiervoor genoemde mango-variëteiten is genoemd naar de eerste teler. Het is een afstammeling van de Haden, die voor het eerst vruchten heeft gegeven in 1940. De variëteit is zeer populair in Europa, niet in minst om zijn bescheiden prijs.

De vrucht is een rugbybal met bolle uiteinden, vrij plomp. De schil is vrij dik, maar de pit vrij smal. Het vruchtvlees is nagenbeg vrij van vezels, behalve romdom de pit. Een Osteen weegt tussen 300 en 700 gram. De smaak is vrij mild.

De Osteen rijpt paars af. De schil van de onrijpe vrucht kan bont gekleurd zijn, in alle gradaties geel, rood en groen. Wanneer de vrucht aan de boom rijpt wordt hij vrijwel uniform paars, bij narijpen blijft het veelal bij een paarse gloed.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Koop als het even kan een mango die aan de boom gerijpt is. De meeste Osteens uit Spanje zijn dat. Een aan de boom gerijpte mango is per definitie zoeter en kruidiger van smaak. Bovendien drukt het transport niet zo op mango's uit Spanje, waardoor ze ook nog eens gunstig geprijsd zijn.

Culinair gebruik en bereiding

Wanneer je toch een niet rijpe Osteen koopt, zul je zelf aan de slag moeten. Doe de vrucht in een papierenzak, eventueel in het gezelschap van een gemakkelijk rijpende vrucht zoals een banaan. Het kan tot wel tien dagen duren voor een mango volledig gerijpt is.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Bewaar de mango onder geen beding in de koelkast voordat hij volledig rijp is ! Eenmaal rijp kun je een mango beter niet te lang bewaren, kans dat hij door het hoge suikergehalte snel bederft.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

De Osteen is één van de mango's die het uitstekend doen in het Middellandse zeegebied, met het voordeel dat de vruchten sneller geleverd kunnen worden, en dus langer aan de boom kunenen blijven.

Langer aan de boom, impliceert langere rijping aan de boom, met als resultaat een optimaal gerijpte, optimaal smakende mango. Veel van onze Osteen mango's zijn afkomstig uit Spanje. Het teeltgebied in Spanje is de heuvelachtige kuststrook tussen Málaga en Almeria, ook bekend als de Costa del Sol.

De teelt in Spanje is vrij jong, eigenlijk speelt Spanje pas een jaar of tien zijn partijtje mee. Toch komen vrijwel alle Osteen-mango's in Europa uit Spanje. Het Spaanse Osteen-seizoen loopt van september tot en met november. Het is niet hete enige teeltgebied aan de Middelllandse zee, ook in het Siciliaanse Medina verbouwt men de Osteen, en in Egypte.

Bronvermelding update november 2020

Osteen (Florida) | Richard E.Litz The Mango: Botany, Production and Uses Osteen | Good fruit guide Mango | UNCTAD Trust Fund on Market Information on Agricultural Commodities 2016
slotregel