top
Anacardiaceae
Pruikenboomfamilie
Anacardiaceae
Anacardiaceae-soorten
Kasjoeboom in bloei | Anacardium occidentale ©2018

Anacardiaceae

In bewerking

De Anacardiaceae-, pruikenbomen- of cashewfamilie is een familie met ruim 80 geslachten en zo'n 800-850 plantensoorten, waarvan slechts enkele voor consumptie gebruikt worden.

De familie wordt de pruikenbomen- of de cashewfamilie genoemd, en omvat bomen en struiken die zowel in meer gematigde als in tropische gebieden voor komen. Eén van de kenmerken van de anacardiceae is dat ze een sap bevatten dat uit hardt wanneer het in contact met lucht komt, het principe waarop bijvoorbeeld de winning van mastiek (Pistacia mastica) berust. De Toxicodendrons vernicifluum en succedeanum leveren op die manier een vernis, dat bekend is als Chinese lak.

Tot de commercieel verbouwde plantensooirten in de Anacardiaceae behoren zeer bekende, zoals de cashew, de pistache en de mango, maar ook minder bekende zoals de sumac en mastiek. Maar ook de zogenaamde roze peper, een valse peper uit het geslacht Schinus groeit aan een peperboom, twee soorten zelfs, de Schinus molle of Peruaanse peper en de Schinus terebinthifolius, de Braziliaanse peper.

Oorsprong en verspreiding

De pruikenbomen komen vooral in troische gebieden voor, alhoewel sommige soorten, zoals de peperbomen (Schinus) ook goed in subtropische regio's gedijen. Dat geldt ook voor de pistache (pistachenoot) en de rhus (sumac).

Sommige plantensoorten komen exclusief in een bepaalde regio voor, de meeste zijn inheems in Amrika, Afrika en India.

Bronvermelding update februari 2020

Anardiaceae | A. Barfod,Efloras Nutritiondata walnut | Nutritiondataself (website) Etymologiebank walnoot | Etymologiebank.nl (website)