top
Desi gajar
Daucus carota ssp atrorubens
Desi gajar
Recepten
Desi gajar

Desi gajar

Rode peen

Deze Aziatische rode peen is in ons land nauwelijks te verkrijgen. In India is het een prominente groente. Hij wordt er desi gajar of de Delhi peen genoemd.

Het is een vrij klassieke oosterse peen, af stammend van de de Daucus carota ssp sativus var antrorubens. Het is een wortel met een hoog gehalte lypoceen en een laag gehalte beta-caroteen. Hoewel beide pigmenten carotenen zijn, is lypoceen geen pro-vitamine A en beta-caroteen wel. Menig westerse rode peen heeft een rode schil, maar oranje vlees. Deze desi gajar is door-en-door rood, al kun je het treffen dat de 'pit', de primaire penwortel uit het eerste levensjaar van de plant, wat aan de bleke kant is.

De desi gajar verschijnt traditioneel aan het eind van de zomer op de Indiase markt. Hij boet aan populariteit in, en lijkt verdrongen te gaan worden door de westerse oranje peen.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Verkrijgbaar in de betere Indiase levensmiddelenzaak, sowieso in het Verenigd Koninkrijk.

Culinair gebruik en bereiding

Een klassieke bereiding met deze peen is Gajar ka halwa, of gajrela, de Indiase (Mughal) variant op de Turkse Helva. Naast rode peen bevat dit zoete gerecht onder meer pistachenoten en/of amandelen.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Deze peensoort is geen bewaarsoort, maar is zeker een week houdbaar in de groentela van de koelkast. Tegen uitdrogen kun je de peen wikkelen in een licht bevochtigde doek.

Bronvermelding update februari 2023

Gajar ka halwa | The magic saucepan
slotregel

Culinaire aspecten