top
Nata de coco
Kokoswatergelei
Nata de coco
 
NATA DE COCO

Nata de coco

Jonge kokosnoten bevatten veel kiemwater, dat als drankje wordt verkocht en verwerkt wordt tot nata de coco, een Filippijnse uitvinding.

Nata de coco zijn geleiblokjes die gemaakt worden van kokoswater en suiker, met als stollingsstof azijnzuurbacterieën (acetobar xylinum). Nadat de bacterie aan het kokoswater is toegevoegd, wordt het kokoswater aan de kook gebracht. daarna mag het afkoelen en stollen. Pas na vijf dagen is de stolling compleet en wordt het blok verder bewerkt en in blokjes gesneden.

Gedurende dat proces wordt het vocht- en zuurgehalte van de blokjes stapsgewijs gereduceerd, totdat de blokjes doorschijnend wit van kleur zijn geworden en meegeven wanneer er lichte druk op wordt uitgeoefend. Deze geleiblokjes worden gepasteuriseerd in een siroop die met smaakmakers is verrijkt, bijvoorbeeld pandan of vanille.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Nata de coco is in vrijwel iedere Aziatische winkel in varianten te koop.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Nata de coco dient na opening van de verpakking snel geconsumeerd te worden, of koel bewaard te worden.

Bronvermelding update september 2020

Coconut water, fresh, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com The Chemical Composition and Biological Properties of Coconut (Cocos nucifera L.) Water | J.W.H. Yong 2009, Natural sciences and science education academic group, Nanyang technical university, Singapore, ISSN 1420-3049 Young coconut | Specialty produce Coconut/kokospalm | Wikipedia (EN/NE)