top
Kokoswater
Cocos nucifera
Kokoswater
Producten van kokoswater
JONGE KOKOS (KOKOSWATER)

Kokoswater

Een kokosnoot vol kokoswater is per definitie een jonge kokosnoot. Wat kokoswater wordt genoemd, is kiemwater, het voorstadium van het kiemwit. Een jonge kokosnoot kan wel een liter van dit kiemwater bevatten!

Kokoswater is geen vorm van kokosmelk, dat is een product dat van het kiemwit wordt gemaakt. Kokoswater is van nature aanwezig, het vloeibare endosperm in de jonge kokosnoot. Gedurende het rijpingsproces transformeert het kiemwater in kiemwit, het kokosvlees of copra.

Een citaat uit het artikel uit 2016 van de site van Monique vander Vloed: "De kokosnoot zelf maakt tijdens het groeien en rijpen zelf kokoswater aan. De kokosnoot neemt regenwater op en wordt door de aanwezige vezels in de noot gefilterd, en bewaard in het binnenste gedeelte van de kokosnoot. Door het filteren worden alle bevuilde stoffen en bacteriƫn uit het regenwater gehaald en blijft er een steriel, schoon water over." Baarlijke nonsens.

De vruchten voor het kokoswater worden geplukt tussen de zesde en de negende maand. Er zijn verschillen tussen de smaak van kiemwater naar gelang de kokosvariëteit. De supreme onder de kokosnoten is de oranje Kings' tall uit Sri Lanka, die 'drinkkokosnoot' wordt genoemd dankzij zijn heerlijk zoete kokoswater.

Kokoswater wordt wel het gezondste drankje ter wereld genoemd. Het is verpakt te koop, kant-en-klaar, maar je kunt het ook zelf 'tappen' of opzuigen, rechtstreeks uit de jonge kokosnoot. Het kokoswater in een verse kokosnoot is steriel.

Een opmerkelijk product van kokokoswater gemaakt, is nata de coco, een Phillipijnse uitvinding. Van vers kokoswater wordt ook kefir gemaakt, op een soortgelijke manier als kefir met zuivel wordt gemaakt. Door de fermentatie van kokoswater vang je in deze kefir al het goede van kokoswater en vermijd je de nadelen van zuivel of suikerwater, de gebruikelijke grondstoffen. Het enige dat je er voor nodig hebt, is liefst vers kokoswater en waterkefir.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Het is steeds eenvoudiger geworden jonge kokosnoot te kopen, die is voorbereid op het drinken van kokoswater. Meestal zijn het geschilde kokosnoten, met een conische top en een deukje waar je alleen maar een rietje in hoeft te steken. Let op, hoe witter, hoe verser.

Een niet-voorbewerkte jonge kokosnoot (groen) bewerk je het handigst zelf met een speciale boor waarmee je in een handomdraai een opening in de bolster maakt.

State-of-the-art is de Vietnamese biologisch geteelde kokosnoot van Cocolala®, voorzien van een frisdrank-lipje. Je kunt afzonderlijk de kleine doorgang openen (voor het kokoswater) of de grote dorgang, zoadt je ok het malse kiemwit kunt uitscheppen. Naar beste weten is de Cocolala niet in ons land verkrijgbaar.

Kokoswater is ook kant-en-klaar te koop.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Kokoswater is zeer bederfelijk. Drink het vers uit de kokosnoot of het pak, bewaar het bij voorkeur niet.

slotregel

De Mitoni ceremonie

Op Java in Indonesië wordt een ceremonie gehouden ter gelegenheid van de zevende maand van een eerste zwangerschap. Deze "naloni mitoni" verschilt per plaats. Er zijn de groots opgezette, koninklijke mitoni-ceremonies van Yogjakarta en Solo en de eenvoudiger ceremonies elders op het eiland.

In deze ceremonie worden twee gele kokosnoten aan de zwangere vrouw aangeboden waarop de afbeeldingen van het beroemde paar Arjuna en Sumbadra uit het Wajangspel, voorstellende de god Kamajaya en de godin Ratih. Tijdens de ceremonie drinkt de aanstaande moeder een deel van het kiemwater uit beide noten in de hoop dat de goede karakters van Arjuna en Sumbadra opgenomen worden door de ziel van het kind dat zij draagt.

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Kokoswater bestaat voor 95% uit water, maar zit desalniettemin boordevol waardevolle voedingsstoffen, zoals aminozuren.

Het water van de nog zachte kokosnoot bevat nauwelijks suiker. Maar naarmate de kokosnoot rijpt, stijgt de hoeveelheid vaste stoffen in het kokoswater, ook het suikergehalte. Hoe verder de rijping, hoe groter het aandeel sucrose daarin en hoe lager de fructose.

Over de samenstelling van kokoswater is beduidend meer documentatie dan over kokosvlees. Voor een gedegen inzicht, verwijzen we naar de publicatie van Jean Yong (zie bronvermelding).

SAMENSTELLING PER 100 GRAM  KOKOSWATER

19
kcal
(80 kJoule)
0,7
gram
eiwitten
3,7
gram
koolhydraten
1,1
gram
vezels
2,6
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,18
gram
verzadigde vetten
2,0
mg
omega-6
Vitaminen
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
0,1
mg
nicotinezuur
(0,6% ADH)
1,1
mg
pantotheenzuur
(18,3% ADH)
3,0
µg
foliumzuur (B9)
(1,5% ADH)
2,4
mg
vitamine C
(3,0% ADH)
mineralen
24,0
mg
calcium
0,3
mg
ijzer
250,0
mg
kalium
25,0
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
105,0
mg
natrium
20,0
mg
fosfor
1,0
µg
selenium
0,1
mg
zink

Bronvermelding update september 2020

Easy opening coconut | Cocolala Coconut water, fresh, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com The Chemical Composition and Biological Properties of Coconut (Cocos nucifera L.) Water | J.W.H. Yong 2009, Natural sciences and science education academic group, Nanyang technical university, Singapore, ISSN 1420-3049 Young coconut | Specialty produce Coconut/kokospalm | Wikipedia (EN/NE)