top
Pimiento de Bierzo
Capsicum annuum
Pimiento de Bierzo
Producten
Pimiento de Bierzo IGP

Pimiento de Bierzo

De Pimento de Bierzo, el pimiento berciano, is een langwerpige donkerrode paprika met een gewicht van gemiddeld 160 gram. Hij wordt verbouwd in het Spaanse Castilla y León. De meeste bierzo's worden gegrild en ingelegd.

De Bierzo is een zoet ecotype van de Capsicum annuum. De brixwaarde van een Bierzo-peper (paprika) ligt tussen 8 en 10, die van een normale blokpaprika tussen 3 en 7, en die van de zoetste paprika, de puntpaprika tussen 10 en 12, vergelijkbaar met de zoetheid van een appel.

De Bierzo is een eenjarige plant, die in het voorjaar gezaaid wordt. Het oogsten begint medio mei en duurt tot november, en vindt in etappes plaats. Een groot deel van de oogst wordt bewerkt om geconserveerd te worden, waartoe ze eerst boven houtskool geroosterd worden, geschild worden en ontdaan van zaden. Het is een specialiteit die in heel Spanje aftrek vindt. Alleen paprika's uit het hart van de regio Bierzo hebben een Denominación Indicación Geográfica Protegida (IGP), de Spaanse terminologie voor beschermde geografische aanduiding (BGA).

In 2013 is de oogst in de Bierzo rampzalig geweest. Als gevolg van de vroege intrede van de herfst en aanhoudende regens is nauwelijks 40% van wat in de voorgaande jaren geoogst werd, binnengehaald. Het wordt de slechtste oogst in de geschiedenis van de Bierzo genoemd. Het grootste deel van de oogst van 2013 ging naar de productie van geroosterde paprika's, er kwamen in 2013 vrijwel geen paprika's op de versmarkten. n 2013 werd alleen de 'overproductie' werd op de versmarkt gebracht. De productie in Bierzo bedraagt ruim 100 ton per jaar, met uitschieters in de jaren 2004 t/m 2006, toen gemiddeld het drievoudige geoogst werd.

Na een matige oogst in 2020 werd de Bierzo-chili in 2021 geplaagd door een bacteriële schurft, veroorzaakt door de bacterie Xanthomonas vesicatoria. Het was de zoveelste klap voor de telers. Door de schurft groeien de pepers niet volledig uit en raken de vruchten in meer of mindere mate beschadigd, waardoor de pepers op de markt minder op brengen.

Culinair gebruik en bereiding

De Pimiento del Bierzo heeft een dunne wand, waardoor hij geschikt is om gevuld en/of te gebakken te worden en mede door zijn handzame formaat opgediend te worden als tapas.

slotregel

Geschiedenis van de Bierzo-chili

De eerste chilipepers die in Spanje aankwamen vanuit de Nieuwe Wereld werden in de zestiende eeuw in Spaanse kloosters verbouwd. Monniken in het helke land pasten de teelt en de verwerking ervan aan de lokale omstandigheden, waardoor gebieds-eigen ecotypen ontstonden.

In Ponferrada, in de provincie León (Castilië en León) is men vrij laat - pas in de zeventiende eeuw -begonnen met de teelt van pepers, getuige aktes uit het midden van deze eeuw. Tegen het einde van de achttiende eeuw ontstond de traditie van roosteren en inmaken. Dat was aanvankelijk een 'huis-industrie', geïllustreerd door het beeld van vier roosterende vrouwen, pimenterras (paprikavrouwen) genoemd. De eerste industriële conservenmakerijen dateren uit het begin van de negentiende eeuw. In 1818 is de eerste conservenfabriek in Villafranca del Bierzo gesticht die gespecialiseerd was in deze ingelegde pimientos asados.

slotregel

Feria del Pimiento de Bierzo

Tijdens de zomer en in het oogstseizoen worden tal van gastronomische festivals gehouden in Spanje, in de herfst ook in Bierzo. Op deze Feria gewijd aan de Bierzo-paprika veel aandacht voor de pimiento en streekgerechten, met diverse cometities, voorstellingen en muziekuitvoeringen. De geroosterde paprika neemt hier een prominente plaats in.

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Pepers zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C. Rode pepers bevatten meer vitaminen en voedingsstoffen dan groene, en bevatten het antioxidant lycopeen. Het caroteengehalte van rode pepers, zoals lycopeen, is negen keer hoger als in groene pepers.

Samenstelling per 100 gram rauw product

31
kcal
( 129,7 kJoule)
1
gram
eiwitten
6,3
gram
koolhydraten
4,2
gram
waarvan suikers
0,3
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
25
mg
omega-3
45
mg
omega-6
Vitaminen
1043
µg
vitamine A
(130% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
1
mg
nicotinezuur
(6% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
46
µg
vitamine B9
(23% ADH)
128
mg
vitamine C
(160% ADH)
1,6
mg
vitamine E
(13% ADH)
4,9
µg
vitamine K
(7% ADH)
mineralen
7
mg
calcium
0,4
mg
ijzer
211
mg
kalium
12
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
4
mg
natrium
26
mg
fosfor
0,1
µg
selenium
0,3
mg
zink
 
slotregel

Bronvermelding update juli 2022

El Bierzo | Wikipedia (ES) Pimento Asado del Bierzo | Directo del Campo Christopher Columbus as a botanist, John M. Kingsbury, Cornell Plantations Quarterly (Vol. 45, No. 4, 1991) Oogst 2013 | Bierzo tv Pimiento de Bierzo | Foods from Spain database Botillo del Bierzo | Foods from Spain database Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4