top
Chilaca
Capsicum annuum chilaca
Chilaca
 
CHILACA | CAPSICUM ANNUUM v CHILICA

Chilaca

De chilaca is een Mexicaanse Capsicum annuum, die zowel vers als in gedroogde vorm gebruikt wordt. Hij wordt ook wel pasilla bajio genoemd, naar de vruchtbare valleien van de Bajio.

De Chilaca heeft een rijke, rokerige smaak en medium scherpte (1.500-2.000 op de schaal van Scoville). De pepers kleuren van donkergroen naar donkerbruin en bijna zwart wanneer ze rijp zijn en kunnen langer worden dan 20 centimeter. De groene, verse pepers worden in allerlei gerechten gebruikt, zoals krokant gefrituurd in capeado.

De naam van deze kromme, gerimpelde chili is afgeleid van de Nahuatl [na-wak] benaming van deze chili chīlatlāhuic of chilhuactli, in het eerste geval 'rode chili' - tlahui betekent zonsondergang - in het tweede geval 'oude chili', de vaakst geciteerde betekenis.

In Oaxaca kent men een lokale cultivar die men chilhuacle noemt, met een brede, paprika-achtige vrucht. Deze is er behalve in negro (voor in mole negro) ook in rojo (mole coloradito) en de citrusachtige amarillo (mole amarillo). Zie   chili huacle.

Chilaca's zijn verkrijgbaar in gedroogde vorm (pasilla), geroosterd (pasilla de Oaxaca) en gepeld. Vanwege zijn vaak bruin-zwarte voorkomen wordt de chilaca wel de 'achocolatado' genoemd, letterlijk de chocola-gekleurde.

De Pasilla de Oaxaca [wa-hah-ka] is een gerookte versie uit Oaxaca van een alleen daar verbouwde vrij scherpe chilaca, de chili mije. Deze gedroogde chili is platter dan de reguliere pasilla en scherper, en wordt in zwarte molesaus (mole negra) gebruikt. Is in de culinaire wereld een geduchte concurrent van de chipotle.

Chilhuacle Negro Chilhuacle Rojo Chilhuacle Amarillo

Oorsprong en verspreiding

De chilaca is vooral populair in Centraal-Mexico, Guanajuato, Valisco en Zacatecas en in de noordwestelijke regio's van Mexico.

Pasilla betekent 'kleine rozijn' in het Spaans, refererend aan de rimpelige huid, de donkerbruine kleur en het rozijnachtige aroma van de gedroogde peper.

Bronvermelding update maart 2020

Pasilla de Oaxaca chiles | Spuces inc Chilatlahuic | Nahuatl dictionaryn Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Pasilla | Wikipedia (EN) Chilaca | Specialty produce