top
Siling labuyo
Capsicum frutescens
Siling labuyo
 
Siling labuyo  © 2015

Siling labuyo

De siling labuyo (wild pepertje) is een klein puntig pepertje dat op de Filippijnen groeit. Het wordt wel kleinste pepertje onder de scherpe chilipepers genoemd, bijna zo heet als de habanero.

Vaak wordt hij aangeduid als de Filippijnse bird's eye. De naam bird's eye wordt gewoonlijk gebruikt voor chili's van het type Capsicum annuum, en dat de siling labuyo niet ! Met één beet weet je het verschil, de siling labuyo heeft een scherpte van 80.000-100.000 SHU.

De pepertjes groeien rechtop, vaak in tweetallen. Ze zijn hoogstens 2½ cm lang en nog geen centimer dik. Aanvankelijk is de nog onrijpe vrucht geel tot groen. Hij rijpt af in een palet van kleuren, van geel tot rood, soms zelfs dieppaars. Omdat deze chili zo karakteristiek is voor de Filippijnse keuken, is hij opgenomen in de Ark van de Smaak van de Slow Food Foundation.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

De siling labuyo is onder meer verkrijgbaar in ons land als ingelegd pepertje, in azijn. Net als op de filippijnen zelf is er veel namaak, pepertjes uit andere landen, bijvoorbeeld Thailand, die onder de naam siling labuyo worden verkocht. Deze namaak pepertjes zijn vaak groter, en minder scherp.

Culinair gebruik en bereiding

Op de Filippijnen - vooral in Bicolona en Mindanao - is dit pepertje de standaard. Veel mensen hebben zelfs planten in de tuin. De peper wordt gebruikt in gerechten als sinamak en toyomanse.

Oorsprong en verspreiding

De Filippijnse chilipepers zijn zoals de chili's in zo veel regio's in de zestiende eeuw geïntroduceerd door de Europeanen (Spanjaarden en Portugezen) na de ontdekking van Amerika, waar de chilipeper inheems is.

Het is een uniek landras, volledig genaturaliseerd, vandaar de terechte benaming 'wilde chilipeper'. Hij groeiet onder meer in het wild in het regenwoud op het eiland Negros, één van de grootste eilanden van de archipel. De naam is Tagalog voor wilde chili. Sling is Tagaolog voor chili, en wordt dus ook in andere samenstellingen gebruikt, zoals in siling (ma)haba of lange chili, de tweede 'inheemse' chili., en de meest gebruikte op de Filippijnen Deze lichtgroene chilipeper heeft een scherpte van 'slechts' 50.000 SHU, en is 5-7 centimeter lang.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
5,3
gram
waarvan suikers
0,4
gram
vet
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
-
gram
transvet
11
mg
omega-3
228
mg
omega-6
Vitaminen
285,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
1,2
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
23
µg
vitamine B9
144
mg
vitamine C
0,7
mg
vitamine E
14
µg
vitamine K
mineralen
14
mg
calcium
0,1
mg
koper
1
mg
ijzer
322
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
9
mg
natrium
43
mg
fosfor
0,2
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

Bronvermelding update juli 2020

Siling Labuyo Slowfood foundation for biodiversity Siling labuyo | Wikipedia (TL/EN) Chili Peppers You Find in the Philippine Market | Bite sized, Food for thought Siling Labuyo Chile Peppers | Specialty produce