top
Piri piri
Chilipeper (Capsicum frutescens)
PIR PIRI
PIRI-PIRI PRODUCTEN
PIRI-PIRI | CAPSICUM FRUTESCENS PIRI-PIRI

PIR-PIRI (CAPSICUM FRUTESCENS)

De piri-piri, ook wel de Afrikaanse bird's eye chili of Afrikaanse rode duivel genoemd, is een Capsicum frutescens, net als de tabasco. Het is een wereldberoemde peper door zijn verbintenis met de Portugese piri-piri-saus.

De piri-piri-plant is een kleine struik, die wel 1 meter 20 hoog kan worden. De bladeren zijn 4-7 lang. De vrucht is een stompe peper, van zo'n 8-10 cm lang. Hij is groen en rijpt rood tot paars. Een rijpe piri-piri heeft een scherpte van tussen 100.000 en 175.000 SHU.

Oorsprong en verspreiding

De piri-piri is in de 16e eeuw door de Portugezen vanuit Zuid-Amerika naar de onder hun beheer staande landen op het Afrikaanse continent gebracht (o.a. Mozambique en Angola).

De peper verspreidde zich over het Afrikaanse continent, dat er ook de naam aan gaf. Piri-piri is Swahili voor 'pepers'. Die naam is in eerste instantie overgenomen door de Mozambicanen, en langs die weg niet aleen in de Portugese taal, maar in vrijwel iedere taal overgenomen.

Pir-piri's worden hoofdzakelijk verbouwd in Malawi, Oeganda, Zambia en Zimbabwe, maar ook in Mozambique en Zuid-Afrika. Hij komt op enkele plaatsen in Afrika ook in het wild voor.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
5,3
gram
waarvan suikers
0,4
gram
vet
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
-
gram
transvet
11
mg
omega-3
228
mg
omega-6
Vitaminen
285,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
1,2
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
23
µg
vitamine B9
144
mg
vitamine C
0,7
mg
vitamine E
14
µg
vitamine K
mineralen
14
mg
calcium
0,1
mg
koper
1
mg
ijzer
322
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
9
mg
natrium
43
mg
fosfor
0,2
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Nutritionfacts bird's eye | Nutritiondata.self.com Piri-piri | Wikipedia (EN) Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden