top
Tabasco
chilipeper (capsicum frutescens)
TABASCO
TABASCO PRODUCTEN
TABASCO | CAPSICUM FRUTESCENS TABASCO

TABASCO PEPER (CAPSICUM FRUTESCENS)

De tabasco chili (Capsicum frutescens tabasco) ontleend zijn naam aan de Mexicaanse staat Tabasco. Het is een wereldberoemde peper door zijn verbintenis met de overigens Amerikaanse Tabascosaus. Hij heeft een scherpte van 30.000- 50.000 SHU.

De tabascoplant is een struikje dat zo'n 1 meter 50 hoog wordt. Hij draagt crème-kleurige bloemen, die zich ontwikkelen tot puntige pepertjes van rond 4 cm lengte, die - als enige frutescenspeper - rechtop staan. Ze zijn aanvankelijk geelgroen van kleur en verkleuren naar via geel naar rood bij rijping. Eén van de opvalendste kenmerken van de tabaso-peper is de sappige binnenkant. Daarin is hij een unieke chilipeper.

Oorsprong en verspreiding

De tabasco heeft enorm te lijden gehad onder een virus dat in de jaren 60 van de vorige eeuw het grootste deel van de tabascoteelt vernietigde. De huidige tabasco is inmiddels resiatent tegen dit virus, dat het tabaksmozaïekvirus wordt genoemd.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
5,3
gram
waarvan suikers
0,4
gram
vet
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
-
gram
transvet
11
mg
omega-3
228
mg
omega-6
Vitaminen
285,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
1,2
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
23
µg
vitamine B9
144
mg
vitamine C
0,7
mg
vitamine E
14
µg
vitamine K
mineralen
14
mg
calcium
0,1
mg
koper
1
mg
ijzer
322
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
9
mg
natrium
43
mg
fosfor
0,2
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Nutritionfacts bird's eye | Nutritiondata.self.com Tabasco | Wikipedia (EN) Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden