top
Cassaveblad
Manihot esculenba
Cassaveblad
Recepten met cassaveblad
Cassaveblad | Manihoit esculenta ©2014

Cassaveblad

Normaliter wordt van de cassave alleen de wortelknol gebruikt, merendeels voor het produceren van meel en zetmeel (tapioca). In Brazilië eet men ook het blad, vooral bij bijzondere gelegenheden, zoals bij Círio de Navaré, een religieus (katholiek) festival.

Omdat het blad veel linamarine kan bevatten, is het niet wijs het blad simpelweg als eetbaar te beschouwen. Je moet je er terdege van bewust zijn, dat je het gif geëlimineerd hebt, alvorens het blad te nuttigen. Het geheim is snijden, vijzelen, spoelen en koken. Door het blad fijn te maken wordt het verdedigingsmechanisme van het blad geactiveerd, waarbij de linamarine wordt omgezet in blauwzuur. Beide zijn goed oplosbaar in water.

In Zuid-Amerika (Brazilië) eet men vooral het blad van de bittere cassave, waarvan de wortel merendeels bestemd is voor de productie van cassavemeel en tapioca. Van dat blad maakt men traditioneel maniçoba. Nadat het blad zeer fijn is gemaakt en terdege gespoeld, wordt het een week lang gekookt. En dat is geen luxe! Het is haast ondoenlijk in de moderne maatschappij om zoveel tijd aan de bereiding van één enkel gerecht te besteden, reden waarom men maniçoba practisch alleen bereid bij feestelijke aangelegenheden - in het groot - of het kant-en-klaar koopt.

Ook in Centraal-Afrika eet men het cassaveblad, maar dan van de niet-bittere cassave, ook wel de zoete cassave genoemd. Een bekend gerecht in de Democratische republiek Congo is saka-saka, dat wordt gemaakt van jong cassaveblad met aubergine. Voor dit gerecht worden de bladeren net als in Brazilië met de vijzel fijn gemaakt. Ook in Afrika kun je deze geplette bladeren ook kant-en-klaar kopen. Je kunt er niet tegenop vijzelen, bovendien is de textur van deze professioneel gepleette bladerfen veelal fraaier

Het jonge blad wordt aan de Golf van Guinee saka-saka of pondu genoemd, in Madagascar ravitoto.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Een bekende plek om voorbewerkt (rauw) cassaveblad in Brazilië te kopen - maniva crua genaamd - is de Ver-e-peso markt in Belém. Voor voorgekookte maniva betaal je meer dan voor rauwe maniva, dat spreekt voor zich. Een kilo rauwe maniva kost in Brazilië ongeveer R$ 5,00 (4 euro), terwijl de voorgekookte tussen R$ 6,00 en R$ 7,00 kost. Het is overal in Belém verkrijgbaar.

In ons land is cassaveblad in gedroogde vorm verkrijgbaar. Hert blad komt uit Afrika, onder de naam saka-saka, en is ook ingeblikt verkrijgbaar o.a. bij Delhaize in België.

Culinair gebruik en bereiding

Het langdurig koken van cassaveblad is een must voor het eetbaar maken van het blad van de bittere cassave, niet voor dat van de zoete cassave. Wel dient het blad fijngemaakt te worden en grondig gewassen te worden. Het spoelwater is niet bruikbaar, omdat het de uitgespoelde cyaniden bevat. en Kook het blad net als andere bladgroenten, minstens tien minuten!

Bronvermelding update december 2021

Maniçoba A poison if cooked not properly | Rove Procura pelos itens do almoço do Círio aumentam a movimentação no Ver-o-Peso | Agencia Belém