top
Euphorbiaceae
Wolfsmelkfamilie
Euphorbiaceae
DE WOLFSMELKFAMILIE OP DEZE SITE
KUKU'I-BOMEN (KEMIRI) | Na Pali Coast , Kauai - Hawai

Euphorbiaceae

De wolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae) is een plantenfamilie met tweezaadlobbige planten, waarvan de meeste een giftig sap produceren.

De wolfsmelkfamilie kent 230 rassen en 5.700 plantensoorten. Op de vier op onze site beschreven planten na zijn de planten uit deze familie niet geschikt voor consumptie, ofschoon van enkele soorten wel eens de (jonge) bladeren of noten gegeten worden. Van de purgeernoot (Jatropha curcas) bijvoorbeeld, hoewel deze eerder de opvolger lijkt van kerosine dan van de paranoot. De eerste Boeings hebben er al op gevlogen. Een andere commercieel belangrijke plant uit de familie is de Braziliaanse rubberplant, de Hevea brasiliensis.

De Euphorbiaceae omvat een grote verscheidenheid aan planten, van kruidachtige planten, zoals de kerstster, heesters en bomen, succulenten (droogteminnende planten) en cactus-achtigen.

Oorsprong en verspreiding

Euphorbiaceae komen zowel in de tropen als subtropen voor, wat de tropen betreft met name in de Indonesische archipel en het Maleisisch schiereiland, tropisch Amerika en Afrika en wat de subtropische gebieden betreft, het Middellandse zeegebied, het Midden-oosten en Zuid-Afrika.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

BRONVERMELDING

Bronvermelding update maart 2020

Euphorbiaceae | Dr G Carr, Department of Botany and Plant Pathology, Oregon State University, Hawaian botany Euphorbiaceae | Wikipedia (EN/NL/DU) Euphorbia | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden