top
Groene munt
Mentha spicata
Groene munt
 
GROENE MUNT | MENTHA SPICATA

Groene munt

Marokkaanse en Turkse munt

Groene munt is de meest verkochte muntsoort in ons land, meestal van het type 'crispa', met een wat dikker, gekroesd blad. Het is een sterk geurende, en zoals iedereen weet die het thuis zelf teelt, woekerende plant.

Groene munt heeft rechtopgaande, hoekige stengels, die gemiddeld 30 cm lang worden, maar kunnen uitgroeien tot 80 cm. De plant kan tot wel 35° vorst. De plant verspreidt zich met onder-, deels bovengrondse uitlopers (stolonen), met de neiging andere gewassen te overwoekeren.

De blaadjes van de plant, die als kruid gebruikt worden, zijn puntig en getand, met uitzondering van de vladeren van de variëteit crispata (Marokkaanse of Turkse munt), die zijn gekroesd en afgerond. De bladeren worden 5-10 cm lang en zijn zeer geurig. De dominante geurstof is R-carvone. De belangrijkste smaakcomponenten in het blad zijn:

  • R-carvon (59%), munt en zoethout,
  • limoneen, de geur van citroenschil,
  • 1,8-cineol - eucalyptol - de verfrissende smaak van mirte (en eucalyptusolie),
  • germacrene D (4-5%), kruidig en houtig
  • β-caryofylleen (2,5%), zoet kruidig en houtachtig
  • β-bourboneen (2,5%), kruidig en balsamie, en
  • α- terpineol (2%), houtige dennegeur, citrus en lelie

Groene munt bevat hoegenaamd geen menthol in tegenstelling tot veel andere muntsoorten en is daardoor minder scherp, en culinair breed toepasbaar. De plant bloeit 's zomers uitbundig, met lila-rose bloemen die in slanke aren staan. Door de bloei verliezen de blaadjes veel van hun aroma, reden om de blaadjes voor de bloei te oogsten.

Groene munt bevat van nature nauwelijks pulegoon een bij overmatige consumptie dodelijk monoterpeen. Voor de productie van pepermuntolie wordt in Turkije een variëteit geteeld met een verhoogd pulegoon-gehalte (25-30%). Deze variëteit is niet beschikbaar en niet geschikt voor directe consumptie.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Groene munt is het hele jaar door vers verkrijgbaar is in de vorm van bosjes, plantjes en kan makkelijk zelf geteeld worden. Mocht je verse munt van eigen teelt willen drogen, houd er dan rekening mee het blad juist voor de bloei te plukken.

De Nederlandse markt wordt gedomineerd door de gekroesde groene munt, de Mentha spicata var crispata 'marokko' of 'nana' (naânaâ), naar het Perzische Na'Na Bostani” of “Na'Na Dashti .

Culinair gebruik en bereiding

De smaak van munt is fris, aromatisch en wat zoet. Het is geschikt voor het maken van thee, zoete en pittige gerechten, nagerechten, alcoholische en niet alcoholische drank, en laat zich goed combineren met lamsvlees. De Marokkaanse munt is een essentieel ingrediënt in de Touareg-keuken. In Engeland wordt kruizemunt (spearmint) gebruikt in pepermuntsaus, geserveerd bij gekookte lam.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Bewaar verse takjes munt zoals andere kruiden aan de steel, gewikkeld in een vochtige doek, verpakt in plastic. Zo houd je de kruiden zeker een week goed. Controleer steeds op rotte blaadjes en steeltjes. Eenmaal aangetast, bederft al gauw de hele bos. Munt is niet bijzonder geschikt om in te vriezen.

Een veel toegepaste manier om muntblad te bewaren, is in een vloeistof, siroop, alcohol of olie, en in zout of suiker.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

Kruizemunt komt van oorsprong - naar men vermoedt - in grote delen van Europa en Zuidwest-Azi&eum;, maar groeit inmiddels over de hele wereld.

Munt was al in de oudheid een belangrijk kruid, dat tal van eigenschappen werd toegedicht, maar daarbij gaat het meer om muntachtige planten, dan om de botanische munt. Plinius bijvoorbeeld beschrijft hoe munt de geest verruimt en je trek in vlees bevordert. Munt werd gebruikt om baden te aromatiseren, en als eau-de-toilette. eetlustbevorderend. Met anijs en komijn was munt lange tijd een belangrijk betaalmiddel, onder meer onder de Farizeeeërs. Het stond met andere woorden hoog in aanzien.

Marokko is één van de belangrijkste munt-producerende landen. Zij exporteren over de hele wereld. Al jaren lang kampt Marokko met het probleem van besmette munt. Het Marokkaans bureau dat toe ziet op de voedselveiligheid ONSSA heeft in de afgeopen jaren diverse oogsten laten vernietigen wegens overdadig gebruik van pesticiden.

Vanwege de eigenschap om te woekeren, wordt het in bepaalde gebieden, vooral in Noord-Amerika en Canada als een plaag beschouwd

Taalkundige aspecten, etymologie

Het woord munt of mint, komt van het Latijnse woord mentha, dat ook de geslachtsnaam is. Het woord is ontleend aan de Griekse mythologie, waarin de nimf Mynthe uit jaloezie door Proserpine in de plant werd veranderd in de plant die we nu munt noemen.

Het epitheton spicata betekent stekelig of speervormig, naar de puntige bladvorm. Vandaar het Engelse spearmint (speermunt).

Benamingen in diverse talen

engels
spearmint
frans
menthe verte
italiaans
mentastro verde
spaans
herbabuena
duits
grüne minze
arabisch
alnaenae almudabib
turks
mızraklı nane
hindi
 
indonesisch
 
japans
supeaminto
vietnamees
 
chinees
 
 
slotregel

Culinaire aspecten

Kruizemunt wordt behalve in Marokkaanse gerechten en thee (100 blaadjes per liter) gebruikt in mojito, de van origine Cubaanse coctail van Cubaanse rum, rietsuiker en sodawater.

Gezondheidsaspecten

Voedingsstoffen - gezondheidsrisico's

Groene munt wordt in zijn algemeen geprezen om zijn vele kwaliteiten. Veel daarvan zijn bewezen waar te zijn.

Samenstelling per 100 gram rauw product

44
kcal
( 184,1 kJoule)
3,3
gram
eiwitten
8,4
gram
koolhydraten
0,7
gram
vet
0,2
gram
verzadigd
0,4
gram
meervoudig onverzadigd
338
mg
omega-3
54
mg
omega-6
Vitaminen
1351,3
µg
vitamine A
(169% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14% ADH)
0,9
mg
nicotinezuur
(6% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14% ADH)
105
µg
foliumzuur (B9)
(53% ADH)
13,3
mg
vitamine C
(17% ADH)
mineralen
199
mg
calcium
0,2
mg
koper
11,9
mg
ijzer
458
mg
kalium
63
mg
magnesium
1,1
mg
mangaan
30
mg
natrium
60
mg
fosfor
1,1
mg
zink
 
slotregel

Bronvermelding update november 2020

Mentha spicata L. essential oil, phytochemistry and its effectiveness in flatulence | MohaddeseMahboubi Journal of Traditional and Complementary Medicine Sept 2018 https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2017.08.011 Creative commons CC BY-NC-ND 4.0 Traitement par substances non-autorisées. Plusieurs champs de menthe détruits | LesEco Juin 2019 The 2018 European Union report on pesticide residues in food | Paula Medina‐Pastor Giuseppe Triacchini , European Food Safety Authority (EFSA) Feb 2020 https://doi.org/10.2903/j.efsa.2020.6057 Environmental variation on aroma components of pulegone/piperitone rich spearmint (Mentha spicata L.) | Isa Telci e.a. , Industrial Crops and Products, Volume 32, Issue 3, 2010, Pages 588-592, ISSN 0926-6690, https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2010.07.009. Chemical composition and antibacterial activity of Mentha pulegium L. and Mentha spicata L. essential oils | Boukhebti e.a. (2011) Der Pharmacia Lettre. 3. 267-275. Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Etymologiebank munt | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands) Nutritionfacts spearmint | Nutritiondata.self.com Information on mint plants | Mentha.info Spearmint | Wikipedia (EN) Aarmunt | Wikipedia (NL) Mint | Sunland herbs Freshly minted | Table manners, Drexel university Mints | Botanical.com, a modern herbal Health information on peppermint | Medical reference guide, university of Maryland Peppermint | Gernot Katzers spice pages