top
Daun salam
Syzygium polyanthum
Daun salam
 
salamblad
Salam - Syzygium polyanthum

Salamblad

Het salamblad of op zijn Indonesisch 'daun salam' is het blad van een eucalyptusplant, de Sygyzium polyanthum. Vanwege zijn prominente plaats in de Indonesische keuken wordt het wel de Indonesische laurier genoemd, hoewel het geen laurier is.

De salamboom - ook wel aangeduid als Eugenia polyantha - kan dertig meter hoog worden, en heeft een grijze, schilferige bast. Hij heeft roze bloemen, en rode, bruin rijpende vruchten. De bladeren zijn lancetvormig en bevatten eugenol, een etherische olie. De smaak van salamblad is aromatisch, licht zuur, vooral het jonge verse blad, waardoor salamblad uitstekend combineert met laos (galangal). Gedroogde bladeren hebben een meer aardse, soms ook licht zure smaak.

In tal van andere keukens wordt laurier (Laurus nobilis) gebruikt, de eigenlijke laurier. De Indische laurier is net als salam geen laurier, maar het blad van een kaneelachtige, met de smaak van milde kaneel.

De belangrijkste smaakcomponenten zijn:

  • eugenol, zoet, houtig en scherp, typerend voor de geur en smaak van kruidnagel
  • citral, als de schil van een citroen, en
  • methyl chavicol (estragol), typerend voor het aroma van dragon.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Gedroogde salam is algemeen verkrijgbaar, verse niet altijd, wel diepvries. Als vervanging worden verse kerrieblaadjes gebruikt.

Culinair gebruik en bereiding

De gedroogde bladeren hebben in tegenstelling tot de jonge, verse bladeren weinig aroma, en worden aan het begin van het kookproces aan stoofgerechten toegevoegd. Om het aroma ten volle te benutten worden de bladeren wel verkruimeld.

Salamblad is essentieel in sayur lodeh, een traditioneel Indonesisch groentegerecht en in serundeng.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Bewaar gedroogde kruiden op een donkere, droge plaats, en bewaar ze niet te lang.

Oorsprong en verspreiding

De Syzygium polyanthum is inheems in Borneo, en komt verspreid voor over Zuidoost-Azië, in Birma, Indochina, Thailand, Malakka, Sumatra, Borneo en Java.

Hij groeit in het wild in de bossen tot rond de 1000 meter boven zeespiegel op het eiland Java, in Sabah en in Thailand. De bladeren van de wilde salam worden bijna nooit gebruikt in de keuken, omdat ze minder geurig zijn dan de bladeren van de gecultiveerde boom en bitter kunnen zijn.

De boom groeit ook in Suriname, waar hij eveneens een plaats in de keuken heeft gekregen, ongetwijfeld dankzij de verbinding met Nederland.

Taalkundige aspecten, etymologie

Aanvanbkelijk deelde wight de plant in bij de Eugenia (Eugenia polyantha), nrt als de kruidnagel. Later deelde hij deze in bij de Sygyzium en neomde hem Sygyzium polyanthgum. Het Maleisische woord salam is één van de tweeduizend leenwoorden uit het Arabisch, en betekent 'vrede'. Daun is Maleis/Indonesisch voor 'blad'.

Benamingen in diverse talen

engels
indonesian bay leaf
frans
laurier indonésien
italiaans
 
spaans
 
duits
indonesisches lorbeerblatt
arabisch
 
hindi (india)
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
san thuyen
chinees
 
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Bij gebrek aan gegevens geven we hier de voedingswaarde van laurierblad.

313
kcal
( 1309,6 kJoule)
7,6
gram
eiwitten
75
gram
koolhydraten
8,4
gram
vet
2,3
gram
verzadigd
1,6
gram
enkelvoudig onverzadigd
2,3
gram
meervoudig onverzadigd
1050
mg
omega-3
1240
mg
omega-6
Vitaminen
2061,7
µg
vitamine A
(258% ADH)
0,4
mg
vitamine B2
(29% ADH)
2
mg
nicotinezuur
(13% ADH)
1,7
mg
vitamine B6
(121% ADH)
180
µg
foliumzuur (B9)
(90% ADH)
46,5
mg
vitamine C
(58% ADH)
mineralen
834
mg
calcium
0,4
mg
koper
43
mg
ijzer
529
mg
kalium
120
mg
magnesium
8,2
mg
mangaan
23
mg
natrium
113
mg
fosfor
2,8
µg
selenium
3,7
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2021

Syzygium polyanthum | Useful tropical plants by Ken Fern Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Salam (tambuhan) | Wikipedia (ID) Daun salam | Tropilab Nutritionfacts Bay leaf | Nutritiondata.self.com