top
Ziziphus
Rhamnaceae
Ziziphus
De Ziziphus-soorten
Gerimpelde jujube of churna - Ziziphus rugosa  ©2011

Ziziphus

Het geslacht Ziziphus telt rond honderdvijfendertig plantensoorten, waarvan slechts een enkele soort voor consumptie geteeld wordt. Omwille van de besjes veelal. Deze worden over het algemeen jujube genoemd.

Ziziphus is één van de 55 geslachten in de wegedoornfamilie (Rhamnaceae), met doornige struiken en bomen. De bladeren zijn drienervig. Net als bij rozen en rozenbottels is de bloeiwijze opgebouwd uit een bloembeker of hypantium waarop de bloembekleedselen staan. De beker bevat het vruchtbeginsel, waarna de bloembeker zich ontwikkelt tot de vruchtwand.

De besjes zijn steenvruchten en bevatten één hard zaad. Ze zijn zeer zoet, en worden gewaardeerd door vogels, zoogdieren en vissen, die zorgen voor de verspreiding van de zaden.

Slechts enkele soorten worden verbouwd. De bekendste cultivars zijn de Chinese jujube of rode dadel, die ook in ons land vrij algemeen verkrijgbaar is, en de Indiase jujube, die in het Midden-oosten en Zuid-Azië voor komt. Ook de Christusdoorn jujube, die eveneens in het Midden-Oosten en in Oost-Afrika voorkomt, wordt - zij het op zeer kleine schaal - verbouwd.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

De Ziziphus is inheems in Indomaleisië, enkele landen in West-Azië, tropisch en subtropisch Afrika, Australië en tropisch Amerika en ge¨ntroduceerd in het Middellandse zeegebied, de Kaukasus en Japan.

Het geslacht Ziziphus omvat ongeveer 135 plantensoorten, die voorkomen als stekelige struiken of bomen, meestal in het droge Indo-Maleisische gebied, maar ook in Afrika, Australië, Amerika en het subcontinent van Zuid-Azië.

Taalkundige aspecten, etymologie

Nomenclatuur

De geslachtsnaam Ziziphus is verwant aan het Arabische woord zizoufo, de oude Perzische woorden zizfum of zizafun, en het oude Griekse woord ziziphon, die alle werden gebruikt om jujube te beschrijven.

Bronvermelding update september 2020

Ziziphus | Plants of the world online, Kewscience
slotregel