top
Wu méi
Gerookte zure abrikoos
Wu méi
 
WUMèI

Wu méi 乌梅

Het klinkt uitermate vreemd, maar door de Japanse abrikoos te roken, krijg je zwarte 'pruimen'. Maar de zure abrikozen die in China méi worden genoemd, worden - hoe langzaam je ze ook rookt - nooit pruimen.

Wu méi wordt gemaakt door rijpe vruchten gedurende lange tijd boven een een vuurtje van takken en stro te roosteren. Daardoor raakt de vrucht veel vocht kwijt, en wordt hij langer houdbaar. En passant kleurt de vrucht bijna zwart en krijgt hij een rook-aroma.

De kunst van de behoedzame manier van drogen is om de temperatuur zo te beheersen dat de vrucht niet inklapt. Op de juiste manier bereid komt een kilogram Wu méi overeen met 2 kilogram vers fruit.

De gerookte rijpe vrucht wordt als snack gegeten, en in de vorm van een thee, Suān méi tāng, waarin naast wuméi ook meidoorn en chrysantheum zit.

Oorsprong en verspreiding

Wu méi wordt in de Chinese provincies Zhejiang, Fujian en Yunnan gemaakt, maar ook in Taiwan. De foto op deze pagina (excuses voor de lage resolutie) is gemaakt van de Wuméi-productie in mei in Nantou op Taiwan van vruchten van Taiwanese teelt.

Gezondheidsaspecten

Voedingsstoffen - gezondheidsrisico's

Text

Samenstelling per 100 gram rauw product (zonder schil)

Bronvermelding update mei 2020

Acidulato di umeboshi | La via macrobiotica