top
Myōga
Zingiber mioga
Myōga
 
MYOGA BLOEMKNOPPEN

Myōga 茗荷

Japanse gember

Japanse gember of op zijn Japans myōga is een plant uit de gemberfamilie, waarvan nu eens niet de wortels, maar de bloemknoppen gegeten worden, een delicatesse !

Het is een kruidachtige, bladverliezende, vaste plant afkomstig uit Japan en het zuidelijk deel van Korea. De jonge bloemknoppen worden als delicatesse beschouwd, en zijn prijzig. De juiste benaming is myōga no ko, dat betekent 'de kinderen van de mioga'. Een andere naam is tsubomi.

De bloemknoppen zijn klein en roze van kleur. Ze staan op een korte ondergrondse steel op het rhizoom en worden in het voorjaar geoogst, nog voordat de plant scheuten geeft, myōga take. Deze scheuten worden eveneens gegeten. Het zijn dunne 'potloodjes' met dezelfde roze blos als de bloemknoppen. Ze zijn knapperig en veel milder van smaak dan gemberwortel.

De knoppen bevatten een complex van diaryl-sheptanoîden en phenylalkanonen, vroeger garganol en/of alpinol genoemd, verantwoordelijk voor de scherpte. De bladeren bevatten een kleinere hoeveelheid van deze stoffen, en zijn minder scherp.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Myoga is vrijwel niet te koop, maar gemakkelijk te kweken en te telen, mits onder de juiste groeiomstandigheden: een vochtige bodem "onder het getemperde licht van overhangende bomen", maar ieder halfbeschaduwde plek is geschikt. Hij is vorstbestendig tot -18°.

Culinair gebruik en bereiding

Alleen zijn eetbare bloemknoppen en smaakvolle scheuten worden gebruikt in de keuken, de rhizomen nauwelijks. De knoppen worden heel fijn gesneden, en zowel rauw als gekookt gebruikt.

Omdat alleen de knoppen en scheuten (myoga take) van de plant gebruikt worden, is het nauwelijks herkenbaar als 'gewone' gember (Zingiber officinale), waarvan alleen de wortelstok gebruikt wordt. De smaakbeleving is anders, aromatischer (zeker wanneer de bloemknop dun gesneden wordt) en plantaardiger.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Myoga kan ingevroren worden. De knoppen zijn onder meer diepvries verkrijgbaar.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

Myōga, van oorsprong Japans, wordt in behalve in Japan ook in Australië en Nieuw-Zeeland verbouwd, overwegend voor de Japanse markt. Behalve in Japan wordt de gemberbloem ook gebruikt in de Koreaanse, Maleisische en Indonesische keuken.

In Maleisië en Indonesië gebruikt en verbouwt men de Etlingeria elatior of laksa bloem. Deze gembersoort is onder de meest exotische namen bekend om zijn prachtige bloemen: porceleinen roos is daar één van. De bloemknop is groter dan die van de myoga, en heeft een ander uiterlijk. Vaak wordt de bloemknop gebruikt in combinatie met de zuurte van tamarinde.

Taalkundige aspecten, etymologie

Myōga is een samenvoeging van twee woorden, men vermoedt uit 'me', in de betekenis van spruit of scheut, en 'ka', dat knapperig betekent, maar erg waarschijnlijk ios dit niet, omdat de uitleg is gebaseerd op de geschreven karakters, maar deze anders worden uitgesproken.

slotregel

Recepten

In Japan wordt myoga fijngesneden in soepen gedaan (o.a. miso), of als garnering bij hiyayakko (koude tofu), als groente gefrituurd (tempura), geschild toegevoegd aan sushi of ingelegd.

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product (BLOESEM)

12
kcal
( 50,2 kJoule)
0,9
gram
eiwitten
2,5
gram
koolhydraten
0,1
gram
vet
-
mg
omega-3
Vitaminen
2,9
µg
vitamine A (0% ADH)
0,1
mg
vitamine B1 (9 % ADH)
0,1
mg
vitamine B2 (7 % ADH)
0,4
mg
vitamine B3 (3 % ADH)
0,1
mg
vitamine B6 (7 % ADH)
24
µg
vitamine B9 (12% ADH)
0,1
mg
vitamine E (1 % ADH)
19,4
µg
vitamine K (26 % ADH)
mineralen
24
mg
calcium
0,1
mg
koper
½
mg
ijzer
204
mg
kalium
29
mg
magnesium
1,1
mg
mangaan
1
mg
natrium
11,6
mg
fosfor
1
µg
selenium
0,4
mg
zink
 
slotregel

Bronvermelding update juni 2020

Myoga and its cultivars | Th Cole e.a. RHS Dec 2014 Myoga | Azazuke, life in Japan Japanese ginger (myoga) | 4Seasons seeds (zaadhandel) Nyonya food: bunga kantan | Nyonya food (malaysia) Myoga | Wikipedia (EN) Nutritionfacts myoga | CalorieSlism Myiga or myouga | Just hungry