top
Gembertoorts
Etlingeria eliator
Gembertoorts
Recepten
LAKSA BLOEMKNOPPEN | ETLINGERA ELATIOR

Gembertoorts

Laksabloem

De fraai bloeiende Etlingera elatior is een plant waarvan onder meer de jonge bloemknop gegeten wordt. Deze wordt gemberbloesem of - omdat hij in laksa wordt gebruikt - laksabloem of kincung genoemd. De vruchten van de gembertoorts worden gebruikt als specerij

De gembertoorts is een vaste tropische plant met smalle lancetvormige bladeren van 80 cm op bladstengels. De plant groeit vanuit ondergronds, horizontaal wortelstelsel, de rhizoom. Op bloemstelen van anderhalve meter staan prachtige roze, rode of witte wasachtige bloemen met schutbladeren die in de vorm van dennenappels het hart van de bloem vormen, waaruit later de vrucht wordt gevormd.

In Maleisië staat de plant bekend als bunga kantan, in Indonesië kecombrang, kincung (Medan), kincuang en sambuang (Minangkabau). Deze gember is in het Nederlands bekend als bloeiende sierplant onder de namen rode gembertoorts en porceleinen roos.

De bloemknop is groter dan die van de myoga, de Japanse gember (Zingiber mioga), en heeft ook ander uiterlijk. Bunga kantan is de ziel van vele Nyonya gerechten als Asam laksa en Nyonya (visstoofpot) en curry gerechten zoals Perut ikan en Gulai tumis. De smaakbeleving is zoet, bloem en pikant, en wordt vergeleken met die van laksa-blad, het blad van de persicaria odorato of Vietnamese mint. Vaak wordt de bloemknop gebruikt in combinatie met de zuurte van tamarinde. De bloem bevat veel antioxidanten.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Culinair gebruik en bereiding

Houdbaarheid (bewaaradvies)

 

Culinair gebruik en bereiding

De bloemknoppen en -stelen worden in stukken gesneden en pas aan het einde van een warme bereiding toegevoegd. Op Bali worden zowel de bloemen (kecicang) als de volgroeide stengels (bongkot) in sambal matah verwerkt.

De vrucht wordt asam cekala genoemd, en worden gebruikt als zuur accent, op dezelfde manier als tamarinde, zoals in het Batakgerecht arsik.

Oorsprong en verspreiding

Kecombrang is een inheemse plant in Indo-Maleisië en Noord Australië. Van daaruit is de plant over vele tropische gebieden verspreid.

De jonge bloemknop is zeer geliefd in de Maleisische Nyonya-keuken, de zaden vooral in de Batakkeuken van Sumatra.

Taalkundige aspecten, etymologie

VERTALING GEMBERBLOESEM

engels
torch ginger
frans
 
duits
 
italiaans
 
spaans
 
arabisch
 
turks
 
hindi
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
kantonees
 
 

RECEPTEN

De laksabloem wordt onder meer gebruikt om een te sterke vissmaak te maskeren, zoals in het gerecht penang asam laksa, een zoetzure visschotel, of kapurung, een vissoep uit Sulawesi.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

12
kcal
( 50,2 kJoule)
0,9
gram
eiwitten
2,5
gram
koolhydraten
0,1
gram
vet
-
mg
omega-3
Vitaminen
2,9
µg
vitamine A (0% ADH)
0,1
mg
vitamine B1 (9 % ADH)
0,1
mg
vitamine B2 (7 % ADH)
0,4
mg
vitamine B3 (3 % ADH)
0,1
mg
vitamine B6 (7 % ADH)
24
µg
vitamine B9 (12% ADH)
0,1
mg
vitamine E (1 % ADH)
19,4
µg
vitamine K (26 % ADH)
mineralen
24
mg
calcium
0,1
mg
koper
½
mg
ijzer
204
mg
kalium
29
mg
magnesium
1,1
mg
mangaan
1
mg
natrium
11,6
mg
fosfor
1
µg
selenium
0,4
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Nyonya food: bunga kantan | Nyonya food (malaysia) Laksa bloem: (Etlingera elatior) | Wikipedia (EN) Kecombrang | Indonesisch culinair Etlingera elatior | Useful tropical plants Gastronomic ethnobiology of “terites”—a traditional Batak Karo medicinal food | Endang C. Purba, C. Purba, Marina Silalahi en Nisyawati, Journal of ethnic foods June 2018Volume 5, Issue 2, Pages 114–120 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jef.2018.06.002 Etlingera Elatior (Honje) From Zingiberaceae Family | Zingiberaceae Family, Benefits, Functions, Classification, Characteristics Arsik—A Traditional Batak Dish | Pilgrum of the narrow road