top
Asam cekala
Etlingeria eliator
Asam cekala
Recepten
ASAM CEKALA

Asam cekala

Bunga kantan

De vrucht van de gembertoorts is een vrucht die doet denken aan een ananas, en net als deze is samengesteld uit een groot aantal vruchtdoosjes. Deze vruchten worden op soortgelijke manier als tamarinde gebruikt als zuur accent.

De plant staat in Maleisië bekend als bunga kantan, in Indonesië kecombrang of honje. De vrucht is gewoonlijk 10 cm groot . Andere benamingen zijn honje, patikala, pitukun, patitih en patikang. Op het eiland Sulawesi in Kolaka maakt men er een drankje van, peraciknya genoemd.

Iedere zaaddoos bevat een groot aantal zwarte zaden gevat in een bleekwit pulp. Het eetbare gedeelte is de pulp. Om dat te bereiken, worden de zaaddozen net als die van de kardemom plat geslagen, waarna de pulp met de zaadjes verwijderd kan worden. Alleen het zure pulp wordt gebruikt.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Voor zo ver bekend is asam celaka niet in ons land verkrijgbaar. Gebruik in recepten waar deze asam gevraagd wordt, tamarinde (asam jawa) of asam gelukur als vervanger.

Culinair gebruik en bereiding

De vruchten worden gebruikt als smaakmaker (zuur), op soortgelijke wijze als tamarinde, zoals in het Batakgerecht arsik. Op Bali worden ook de bloemen (kecicang) en de volgroeide stengels (bongkot) gegeten.

Bronvermelding update juni 2020

Nyonya food: bunga kantan | Nyonya food (malaysia) Laksa bloem: (Etlingera elatior) | Wikipedia (EN) Kecombrang | Indonesisch culinair Jus Patikala | Tribunnews Gastronomic ethnobiology of “terites”—a traditional Batak Karo medicinal food | Endang C. Purba, C. Purba, Marina Silalahi en Nisyawati, Journal of ethnic foods June 2018Volume 5, Issue 2, Pages 114–120 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jef.2018.06.002 Etlingera Elatior (Honje) From Zingiberaceae Family | Zingiberaceae Family, Benefits, Functions, Classification, Characteristics