top
Ziziphus
Rhamnaceae
Ziziphus
De Ziziphus-soorten
GERIMPELDE JUJUBE OF CHURNA | ZIZIPHUS RUGOSA  ©2011

Ziziphus

Het geslacht Ziziphus telt een negentigtal plantensoorten, waarvan slechts een enkele soort voor consumptie geteeld wordt. De besjes worden over het algemeen jujube genoemd.

Zizizphus is &eacuet;é van de 55 geslachten in de wegedoornfamilie (Rhamnaceae), met doornige struiken en bomen. De bladeren zijn drienervig. Net als bij rozen en rozenbottels is de bloeiwijze opgebouwd uit een bloembeker of hypantium waarop de bloembekleedselen staan. De beker bevat het vruchtbeginsel, waarna de bloembeker zich ontwikkelt tot de vruchtwand.

De besjes zijn steenvruchten en bevatten één hard zaad. Ze zijn zeer zoet, en worden gewaardeerd door vogels, zoogdieren en vissen, die zorgen voor de verspreiding van de zaden.

Slechts enkele soorten worden verbouwd. De bekendst cultivars zijn de Chinese jujube of rode dadel, die ook in ons land vrij algemeen verkrijgbaar is, en de Indiase jujube, die in het Midden-oosten en Zuid-Azië voor komt. Ook de Christusdoorn jujube, die eveneens in het Midden-Oosten en in Oost-Afrika voorkomt, wordt - zij het op zeer kleine schaal - verbouwd.

Oorsprong en verspreiding

De Ziziphus is inheems in Indomaleisië, enkele landen in West-Azië, tropisch en subtropisch Afrika, Australië en tropisch Amerika en ge¨ntroduceerd in het Middellandse zeegebied, de Kaukasus en Japan.

Bronvermelding update september 2020

Ziziphus | Plants of the world online, Kewscience