top
Bumbu
Indonesisch kruidenmengsel
Bumbu
Enkele bouwstenen voor een bumbu
DE COBEK STAAT KLAAR VOOR EEN BUMBU

Bumbu

Bumbu is het verzamelwoord voor kruidenmengsels in de Indonesische keuken. Zelden zijn het droge mengsel, vaak zijn het pasta's, vochtige kruidenmengsels doordat er ook verse producten, zoals ui en knoflook worden toegevoegd.

De samenstelling van bumbu's verschilt, per eiland en soms zelfs stad. Voorbeelden van bumbu's zijn bumbu bali, bumbu besengkeh, bumbu mangut, bumbu hidjau, bumbu roedjak. Het is één van de indelingen, er zijn ook indelingen naar kleur/toepassingsgebied en specifieke bumbu's voor specifieke bereidingen, zoals bumbu rendang voor maken van rendang, een rundvlees-gerecht.

in de landstaal Bahasa Indonesia worden met bumbu of bumbu dapur ook afzonderlijke aromatische planten bedoeld, verse wel te verstaan, en gebruikt men het woord rempah voor gedroogde specerijen.

Ondanks de enorme verscheidenheid aan bumbu's zijn er parallellen. In het overzicht hiernaast bijvoorbeeld staan de ingrediënten waarmee veel combinaties worden gemaakt.

De kruidenmengsels werden ooit uitsluitend van inheemse specerijen (pala, cengkeh, daun pandan, keluak en lengkuas), met het doel om producten te conserveren. Gaandeweg werden daar uitheemse specerijen aan toegevoegd uit India en China. De bumbu werd aangepast aan zijn tijd, zo ook met de toevoeging van chilipeper (en tomaat) in de zestiende eeuw, vanuit de Nieuwe wereld.

Bronvermelding update juli 2020