top
Qâlat daqqa
Kruidenmengsel
Qâlat daqqa
Samenstelling
startafbeelding
Qâlat daqqa

Qâlat daqqa

Qâlat daqqa of galat dagga is een specerijenmengsel uit het zuidelijk deel van Tunesië, een vijfkruidenmengsel dat zich schaart in de rij van beroemde kruidenmengsel uit de Arabische keukens met ras-el-hanout, berbere en baharat.

Het mengsel bestaat uit fijngemalen paradijsgraan (guinea peper), zwarte peper, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat.

Samenstelling

2
el
zwarte peper
2
el
kruidnagels
1
el
paradijsgraan
4
el
gemalen nootmuskaat
1
el
kaneelpoeder

Culinair en recepten

Gagalt dagga wordt gemaakt van gelijke delen paradijsgraan (guinea peper), zwarte peper, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat. Maal eerst de peperkorrels, kruidnagels en paradijsgraan fijn, en voeg er dan de nootmuskaat en kaneelpoeder toe.

Galat dagga wordt onder meer gebruikt in groenteschotels en om lamsvlees in te wrijven (rub).

Bronvermelding update maart 2020

Gâlat | Tunesia.com Galat dagga | Susheela Raghavan, Handbook of Spices, Seasonings, and Flavorings, 2007 CRC Group Boca Raton ISBN 0-8493-2842-X Qâlat daqqa | Wikipedia (EN/DU)