top
Gome-ko
Japanse rijstbloem
GOMEKO
RIJSTBLOEM

JAPANSE RIJSTBLOEM

In Japan wordt rijstbloem gome-ko (米粉) genoemd en bloem van kleefrijst mochigome-ko (もち米粉). De bloem wordt gemalen van gewone Japanse rijst, Uruchimai  (Oryza sativa japonica), een kortkorrelige rijstsoort.

Mochi-ko of mochigome-ko もち米粉

Mochi-ko is een bloem van kleefrijst, gemaakt van de gekookte korrel. Wordt specifiek gebruikt voor de bereiding van mochi (rijstcake).

Jōshin-ko 上新粉

Jōshin-ko is een fijne maling van uruchimai, gewone Japanse rijst. Een grovere, gemiddelde maling wordt 'namishin-ko' genoemd, de grofste maling 'shinko'. Jōshin-ko wordt gebruikt bij de bereiding van dango (zie hierna) en kashiwa mochi, rijstcake in eikenblad (afbeelding rechtsboven).

Dango-ko 上新粉

Dango-ko is een mengsel van acht delen jōshin-ko op 2 delen mochigome-ko, speciaal gemaakt voor de bereiding van dangko.

Genmai-ko 玄 米粉

Dit is een rijstbloem die van bruine rijst of zwarte rijst wordt gemaakt.

Jōyō-ko 上用粉

Dit is een zeer fijn gemalen bloem voor bijzondere bereidingen. Heeft in veel wagashi-winkels (banketbakkerijen zouden wij zeggen) de voorkeur boven jōshin-ko.
Eén zo'n bereiding is jōyou manjū 上用饅頭, of karukan dat wordt gemaakt van rijstbloem en yamwortel.

Shiratama-ko 白玉粉

Dit is net als mochigome-ko een rijstbloem van kleefrijst, maar dan van niet-gekookte rijst, en daardoor elastischer. Voor de niet-professional is deze kleefrijstbloem gemakkelijk te gebruiken dan mochi-ko, van de gekookte korrel.

Mochitori-ko もち とりこ

Tenslotte een 'hybride' rijstbloem, een combinatie van tarwebloem en mochi-ko. Dit mengsel heeft het voordeel boven 100& rijstbloem dat er mochi van gemaakt kunnen worden die minder plakkerig zullen zijn.

Bronvermelding update maart 2020

Rice flour | Wikipedia (EN) Riceflour for wagashi | Wagashi net White rice flour, Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com