top
Rijstmeel
Bindmiddel
RIJSTMEEL
 
VOLKOREN RIJSTMEEL

RIJSTMEEL

Rijstmeel is een meelsoort dat gemalen wordt van zilvervliesrijst. Dat kan ieder soort rijst zijn, mits alleen de schil verwijderd is, en de zemelen en de kiem niet verwijderd zijn. Volkoren met andere woorden.

De rijstkorrel is opgebouwd uit een meellichaam, wandlagen en de kiem. Deze beide laatste worden verwijderd (gepeld) om witte rijst te maken. Rijstmeel is 'volkoren', dat wil zeggen het gemalen van de hele korrel, met inbegrip van de wandlagen en de kiem. Rijstbloem, wordt gemaakt van witte rijst, en is per definitie niet volkoren.

Rijstmeel is een veelzijdig product, dat onder meer wordt gebruikt in beslag voor te frituren producten (zoals tempura) knapperig te maken, als scheidmiddel in bakproducten als koekjes en pizza, in babyvoeding, in ongegist brood en crackers. Vooral deze verschillende toepassingen zijn verschillende soorten rijstbloem.

Rijstmeel heeft een enigszins nootachtige smaak. Zeer geschikt voor het bereiden van chapati's of tortilla's. Voor een gerezen brood rijstemeel en rijstbloem combineren.

VERTALING RIJSTMEEL

engels
whole rice flower
frans
farine de riz complet
italiaans
farina di riso integrale
spaans
harina de arroz integral
duits
vollkorn reismehl
hindi (india)
chawal ka atta
indonesisch
tepung beras
japans
komeko
vietnamees
bột gạo
chinees
mǐ fěn 米粉
kantonees
mi fen
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Rijstmeel bevat geen gluten en is dus geschikt voor een glutenvrij dieet. Vanwege het risico op contaminatie met andere, wel glutineuze producten in de molen, is het verstandig rijstmeel te kopen waarop glutenvrij is vermeld, wanneer een strikt glutenvrj dieet wordt gevolgd.

Bronvermelding update maart 2020

Rice flour | Wikipedia (EN) Brown rice flour, Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com