top
Shirataki
Japanse konjaknoedel
ITO KONNYAKU
 
ITO KONNYAKU (SHIRATAKI)

ITO KONNYAKU 糸こんにゃ

Ito konnyaku of shirataki is een noedel die wordt gemaakt van konjakpoeder, een bindmiddel verkregen uit een knol die wel de konjak-yam wordt genoemd.

In een apart artikel beschrijven we deze uitzonderlijke grondstof, die merendeels uit oplosbare vezels bestaat en nauwelijks tot geen zetmeel bevat: konjac.

Shirataki しらたき betekent 'witte waterval', een bijna poëtische benaming voor deze halftransparante noedel. Het is laag-calorische noedel, gemaakt van de in water oplosbare konjak-vezel, glucomannan, en water. Ze zijn gedroogd en kant-en-klaar te koop. Vooral de 'natte' noedels kunnen een bittere geur hebben. Het is verstandig deze eerst uit te spoelen, alvorens de noedels te koken. Van zich zelf hebben de noedels weinig smaak, lijken uit niets te bestaan, maar vullen enorm. Maak daarom gebruik van de enorme opnamecapaciteit van de konnyaku om een smaakvol gerecht te presenteren, door ze te roerbakken. Konnyaku is net een spons. De noedels bestaan voor 90-95% uit water..

Er zijn twee types shirataki. Het type dat op de shoba manier gesneden is, meestal afkomstig uit Kansai (Japan), en de geëxtrudeerde pasta uit Kantō. Meestal noemt men de dikkere Kansai-noedels Ito konnayku, vaak zijn ze net als de Kantō-shirataki inmiddels ook geëxtrudeerd, en niet gesneden.

BEREIDING

Verse shirataki-noedels worden zoals hiervoor beschreven eerst grondig met koud water gespoeld. Blancheer de noedels kort, hoogstens enkele minuten en laat ze goed uit lekken. Neem daarvoor de tijd, want hoe beter ze uitlekken, hoe minder groot de kans dat ze bitter smaken.

Snijd de noedels dan in een meer eetbare lengte. Dat klinkt overbodig, maar is het niet, want shirataki is elastischer dan andere noedels, en zeker kinderen kunnen zich erin verslikken.

VERKRIJGBAARHEID

Tegenwoordig vrij algemeen verkrijgbaar, zelfs bij Action. Richtprijs in de reguliere Aziatische winkel minder dan € 1,50 per 250 gram.

Gezondheidsaspecten en voedingsstoffen

Healthy shirataki of "healthy konjac" is vaak de slogan op een verpakking konnyaku noedels. Wat de claim ook mogen zijn, vitaminen bevat het niet ('zero') wel mineralen, veel calcium en ijzer, en hoegenaamd geen calorieën, hoe kan het anders, de noedels bestaan voor 95% uit water. Ze voeden dus wel, maar niet lang.

De wortelknol waaruit het poeder wordt gewonnen, bevat glucomannan, dat wordt verwerkt in een voedingssupplement dat in de handel is onder de naam Lipozene, en dat wordt gebruikt in een dieet om af te vallen. In een uitgebreid onderzoek naar de effecten van glucomannan in 2014 is geen grondslag voor deze claim gevonden. Het bedrijf dat het middel op de markt heeft gebracht, is in 2005 in de VS beboet voor misleidende informatie over het gewichtsverlies bij gebruik van het middel.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

6
kcal
( 25,1 kJoule)
0,2
gram
eiwitten
3
gram
koolhydraten
2,9
gram
vezels
Vitaminen
mineralen
75
mg
calcium
½
mg
ijzer
12
mg
kalium
4
mg
magnesium
10
mg
natrium
10
mg
fosfor
0,1
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Konjak| Konjac foods Konnyaku | Wikipedia (EN/IND) Konjac powder, know what you eat | CalorieSlism