top
Xiao-qū
Kleine starter
Xiao-qū
 
XiǎoqŪ parels

Xiǎoqǔ 小曲

Xiǎoqū is de 'kleine starter', één van de vormen van qū, de verzamelnaam van Chinese starterculturen. Xiǎoquū wordt gemaakt van rijst of rijstzemelen, en vraagt slechts een korte fermentatietijd.

Van origine wordt deze 'kleine starter' op rijstnoedels gekweekt. Om de kweek te remmen, voegde men daar medische kruiden aan toe, of Polygonum vulgare-poeder. Tegenwoordig maakt men de starter hoofdzakelijk uit moederstarter, er komt geen noedel meer aan te pas.

Bij het fermenteren worden de schimmels Aspergillus flavus, Aspergillus niger, Rhizopus oryzae en Mucor ssp gebruikt, maar ook gist en andere micro-organismen. Deze qū is mild van smaak en wordt gebruikt voor het maken van Huangjiu (rijstwijn) en Xiǎoqū jiu, jiu's (Chinese wijnen) die erg populair zijn in Fujian, Guangdong en Guangxi, in het zuiden van China.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Xiǎoqū is verkrijgbaar in de vorm van blokjes van 10-100 gram of in de vorm van balletjes (pearls). Deze laatste zijn te koop onder de naam Shanghai gistballetjes. Soorten zijn yao-qū (kruiden-xiǎo qū) in meer dan 10 kruidenvariëteiten en bai-qū (witte, kruidenvrij xiao qū), waarin de grote dosering van Rhizopus oryzae voor de bleke kleur zorgt.

Bronvermelding update mei 2022

What is the classification of Xiaoqu and Xiaoqu | iNews May 24 2022 History of qū | W. Shurtleff, 2012 History of koji, Soyinfocenter ISBN 987-1-928914-45-7 Chinese wines: jiu | Y. Hui, Handbook of food science, technology and engineering vol 4