top
Báizú Sān dào chá
Drie gangen thee
Drie gangen thee
 
DRIE GANGEN THEE

Drie gangen thee 三道茶.

Báizú Sān dào chá

De drie gangen thee is een ceremonie van de Chinese Bái. Ze dateert uit de Tang-periode.

De drie gangen thee ceremonie wordt gehouden voor belangrijke gasten. Het is een ceremonie met veel symboliek. Kort samengevat is het de opeenvolgende ervaring van bitter, zoet en 'aftertaste' in drie gangen, met verschillende theesoorten, bereidingen en ingrediënten:

  • de thee in de eerste gang heet Lei Xiang Cha, en wordt gemaakt van een bittere Tuocha-theesoort, met de betekenis dat men moeilijkheden moet overwinnen alvorens succesvol te zijn,
  • de tweede gang is Gan Tong Cha, een licht aromatische thee, waaraan rushan, walnoot en bruine suiker wordt toegevoegd, betekenend het plukken van de vruchten van het succes,
  • de derde gang tenslotte, Hui Wei Cha, wordt gemaakt van Cāng shān xuě lǜ - Cangshan Sneeuw groene thee - met honing, Szechuan peper, gember en cassia (kaneel), een combinatie van zoet, bitter en pit, met de betekenis van reflectie.

Veel symboliek, verbonden aan een veelheid van ingrediënten en verschillende methoden om een thee te zetten. Lei Xiang Cha bijvoorbeeld - het geluid van donderende thee - begint met het roosteren van de thee in een aarden pot, waarna de hete thee geblust wordt met kokend water. Gan Tong Cha wordt zelfs gebakken en gekookt, alvorens de andere ingrediënten toe te voegen. Daarvan is rushan wel de meest exotisch klinkende, een kaas die alleen in Dali wordt gemaakt. Hui Wei Cha wordt op dezelfde manier bereid, maar met andere ingrediënten.

De eerste gang wordt voorzichtig opgeschonken, de theekom wordt maar voor de helft gevuld, vanwege de hoge temperatuur waarmee hij wordt opgeschonken. In de tweede gang wordt de kom voor tweederde gevuld, en wordt je geacht deze in één keer leeg te drinken. Ook bij de derde gang wordt de kom voor tweederde gevuld. Je moet deze heen en weer bewegen om de ingrediënten op te laten lossen, een moment van reflectie.

De ceremonie omvat achttien handelingen, die volgens een strikt protocol doorlopen moeten worden.

slotregel

Bronvermelding update januari 2021

白族三道茶 | Chaye 3158 Three-course tea of the Bai people | Tea drinking customs of Chinese minorities, Hong Kong Museum of tea drinking Bai ethnic group | Facts and details Chinese thee almanak | Chazidhao