top
Forellen
Trekvis (Salmonidae)
Forellen
De forellen op deze site
GOUDFOREL | ONCORHYNCHUS

Forellen

De forel is een vis uit de geslachten Oncorhynchus, Salmo en Salvelinus in de zalmenfamilie (Salmonidae). Er is geen scherpe scheidslijn tussen wat we een zalm, en wat een forel of houting noemen. De zeeforel bijvoorbeeld is hoewel de naam anders suggereert een zalm.

Zalmen en dus ook forellen zijn trekkende, 'anadrome' vissen. Ze worden om die reden trekvissen genoemd. Hoewel het merendeel van de zalmen in zout water leeft, zijn er ook zoetwaterzalmen, zoals de Donauzalm. De Salmonidae-familie wordt onderscheiden in drie onderfamilies, de Salmoninae, ook wel de 'echte' zalmen genoemd, de Thymallinae, met 10-20 soorten vlagzalmen en de Coregoninae, de houtingen. Aan de hand van deze verdeling in onderfamilies zullen we een overzicht bieden van deze in de internationale keuken zo gewaardeerde zalmfamilie.

De taxonomie van de zalmachtigen is sterk in beweging. Dat maakt een duurzame en begrijpbare indeling moeilijk, zo niet onmogelijk. We kiezen er daarom voor om de individuele vis als leidend principe te gebruiken, en de familiale verbindingen daaraan ondergeschikt te maken. Met andere woorden: alle vissen die tot genoemde (onder)families behoren, daar onder te rangschikken zonder te pogen de toepasselijke geslachten te benoemen.

Ter illustratie geven we uit het overzicht van de zalmachtigen de op deze site beschreven forelsoorten:

Salmoninae (echte zalmen)
Oncorhynchus (pacific zalm, ca 15 soorten)
goudforel (oncorhynchus aquabonita)
regenboogforel (oncorhynchus mykiss)
Salmo (circa 20 soorten)
beekforel (salmo trutta fario)
zeeforel (salmo trutta trutta)
Salveninus (circa 50 soorten)
bronforel (salvelinus fontinalus)

Oorsprong en verspreiding

De eerste zalmen dateren uit het Eoceen. De oudste fossiele zalm is de Eosalmo driftwoodensis, gevonden in Brits Columbia.

De vis toont verwantschappen met alle nu gehanteerde onderfamilies, en wordt daarom beschouwd als een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de zalm. Wat zich in de daarop volgende zeven miljoen jaar heeft afgespeeld, weten we niet, de eerstvolgende fossiele vondsten dateren uit het Mioceen uit Idaho in de Verenigde Staten.

Forelachtigen zijn in het diepe binnenland aangetroffen, niet aan zee. De fossielen betreffen de Oncorhynchus, verwant aan de Pacifische zalm. Men concludeert aan de hand van deze vondsten dat de splitsing tussen de Oncorhynchus en de Salmo, waartoe de Atlantische zalm behoort) toen al is ingezet.

De forellen

DE BEEKFOREL

De beekforel is de zoetwater Salmo trutta, ook wel Salmo trutta fario genoemd. Het is een zeeforel die verkiest om in zoetwater te leven en niet naar zee te trekken.

DE REGENBOOGFOREL

De regenboogforel behoort tot de Atlantische zalmen en wordt in de handel vaak aangeboden als zalmforel.

DE ZEEFOREL

De zeeforel of Salmo trutta, leeft ook voor onze kust, waar zijn populatie in de afgelopen decennia sterk is teruggelopen. Hoewel geen bedreigd vissoort is de vangst op zeeforel in Nederland bij wet verboden.

DE BRONFOREL

De bronforel is ingedeeld bij de 'echte zalmen' en is gebouwd op zwemmen in ruig, liefst helder water, vandaar de naam.

DE GOUDFOREL

De zeeforel of Salmo trutta, leeft ook voor onze kust, waar zijn populatie in de afgelopen decennia sterk is teruggelopen. Hoewel geen bedreigd vissoort is de vangst op zeeforel in Nederland bij wet verboden.

DE BEEKRIDDER

De beekridder of riddervis, is een heerlijke zoetwatervis uit het forellen-geslacht Salvelinus. Hij komt vooral voor in arctische en subarctische meren en rivieren.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

97
kcal
( 405,8 kJoule)
18,4
gram
eiwitten
2
gram
vet
½
gram
verzadigd
0,4
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,7
gram
meervoudig onverzadigd
671
mg
omega-6
24
mg
cholesterol
Vitamines
61
µg
vitamine A
(8% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
1,6
mg
nicotinezuur
(10% ADH)
0,7
mg
pantotheenzuur
(12% ADH)
0,4
mg
vitamine B6
(29% ADH)
5
µg
foliumzuur (B9)
(3% ADH)
0,3
µg
vitamine B12
(12% ADH)
½
mg
vitamine E
(4% ADH)
0,1
µg
vitamine K
(0% ADH)
Mineralen
100
mg
calcium
0,3
mg
ijzer
256
mg
kalium
41
mg
magnesium
68
mg
natrium
194
mg
fosfor
36,5
µg
selenium
0,4
mg
zink
 

Bronvermelding update augustus 2023

 The color of salmon: How fish farmers can add value by focusing on pigmentation | Bonnie Waycott, Global seafood alliance - 7 November 2022  Sea bass, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata op Self.com (link verouderd, tabellen door Self opgeheven - zoek brongegevens op de USDA-site : https://fdc.nal.usda.gov/food-search )  Zeebaars | Kennisdocument 21 zeebaars Sportvisserij nederland, Bilthoven J.W. Kroon 2007 Duurzaamheid  Octopus vulgaris | EDF Seafood selector  Certificated Fish to eat | MSC Marine stewardship council  Fishspecies to eat and not eat | Sassi (South african sustainable seafood initiative (WWF)