top
Platbrood
Overzicht
Plat brood
PLATBROOD PER REGIO
LAVASH IN DE TONIR | ARMENIË

PLATBROOD

Platbrood is het eenvoudigste broodsoort, dat slechts van meel, water en zout wordt gemaakt. Nagenoeg altijd zonder rijsmiddelen (een uitzondering hierop is pitah).

Platbrood wordt van praktisch alles gemaakt dat tot meel vermalen kan worden. Hieronder een (niet-volledig) overzicht:

cassave
bammy, casabe
gerst
hoggan, tunnbröd
gierst
bhakri, ngome
kurrukan
pol roti
maïs
aish merahrah, tortilla
rijst
khanom buang, idli, dosa
semolina
harsha
tapioca
beiju
tarwe
 
teff
injera

Oorsprong en verspreiding

Met de kanttekening dat platbrood van tarwe uit de Oude wereld stamt en die van maïs uit de Nieuwe Wereld, dateren de oudste vondsten van platbrood zonder enige twijfel uit 10.000 voor Christus. Ze waren gemaakt door de Azteken, die er gedroogde maïskorrels voor gebruikten.

Op het Indiase continent wordt platbrood naar men vermoedt al sedert het neolithicum, 7000 voor Christus gemaakt. Men gebruikt daar het woord roti, dat wij kennen als Surinaams platbrood, wat eigenlijk een chapati is, als verzamelnaam voor alle (ongerezen) platte broden.

De eerste beschrijving van (tarwe)platbrood stamt uit circa 2900 voor Christus en is gevonden in een Sumerisch encyclopedisch werk uit Shuruppak, een stad uit Mesopotamië, in het zuidoosten van het huidige Irak. Het werk is geschreven op 24 kleitabletten, die vol informatie staan over planten, dieren en voedsel, waaronder brood.

Platbrood van tarwemeel vinden we over de hele Oude wereld verspreid aan, van West-Europa tot in China, van Centraal-Afrika tot IJsland. Platbrood van maïs treffen we van oudsher aan in de Nieuwe Wereld, in het bijzonder Zuid-Amerika. Een speciale rol is weggelegd voor matzes die de Joodse tradities voor Pasen (Pesach) voor schrijven en de hostie in de katholieke eucharistieviering.

Bronvermelding update maart 2020

Flatbread | Wikipedia (EN) Shuruppak, the healing place | Wikipedia (EN)