top
Cudduruni di Buccheri
Spiraalvormig broodje
Cudduruni di Buccheri
 
Cudduruni di Buccheri

Cudduruni di Buccheri

Siciliaanse 'pizza-broodje'

Van restjes deeg van harde tarwe maakt men in Buccheri (Sicilië) een spiraalvormig, kruidig broodje, op zijn Siciliaans cuḍḍuruni di Buccheri genaamd.

Het deeg werd oorspronkelijk gemaakt van restjes deeg van het brood bakken. Het moest eerst geschikt gemaakt worden door het zachter te maken door er water aan toe te voegen. Aan dit malse (muddiata) deeg wordt een mengsel van olijfolie, oregano, basilicum en gehakte gedroogde tomaten toegevoegd.

Van het deeg wordt een koord (cordone of cuḍḍuruni) gerold, waarmee een spiraal wordt gevormd. Deze wordt met gestrekte vingers platgedrukt tot een schijf. De platte schijf wordt gebakken door deze aan het deksel of wand van de hete houtoven te 'plakken', op tandoori wijze dus. Het broodje wordt tegenwoordig ook regulier gebakken, op de bakplaat of ovenvloer. Het heeft een doorsnede 20-25 cm en is 2-3 cm dik. Het weegt circa tweehonderd gram.

Cudduruni di Buccheri is ontstaan om tijdens de bakgang ouderen en kinderen alvast van wat brood te kunnen voorzien. Er is niet zo veel bekend over de oorsprong van het recept, dat alleen in Buccheri werd gemaakt 'per i carusi o picciriddi', en wordt aangemerkt als Prodotti agroalimentari tradizionali (PAT). Het recept zou stammen uit het begin van de negentiende eeuw.

In onderstaand recept wordt niet met restjes deeg gewerkt, maar wordt het deeg gemaakt voor de cuddurini, die belegd wordt op sfincioni-wijze. Een soortgelijk broodje is de Crescia d'la Stacciola uit Marche, dat echter van zachte tarwe type 0 wordt gemaakt. De smaakmakers worden in de crescia niet in het deeg verwerkt, maar tussen de ringen gestrooid.

Zie ook het recept voor 'belegde' cuddurini sicilana, waarin de spiraalbodem wordt gebruikt voor een heerlijke open of gesloten pizza.

INGREDIËNTEN

400
gram
farina di grano duro (harde tarwe)
10
gram
verse gist
400
ml
lauwwarm water
40
ml
olijfolie
10-15
gram
zout
10
gram
suiker
 
 
gedroogde basilicum
 
 
gedoogde oregano
 
 
gedroogde tomaten

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Los de gist op in een gedeelte van het lauwwarme water.

DE BEREIDING

Zeef het meel en meng het met de opgeloste gist, de rest van het water, de olijfolie en de suiker, en voeg er zodra de ingrediënten gemengd zijn het zout bij. Kneed het deeg goed door en laat het onder een vochtige doek op een warme plek rijzen. Reken op een uur of twee, het deeg zal in volume verdubbeld zijn. Wacht desnoods nog iets langer.

Snipper intussen de gedroogde tomaatjes fijn, en meng deze met de gedroogde - liefst wilde - kruiden.

Verwarm de oven voor op 220 °.

Bak de broodjes goudbruin, en dien deze warm op.

slotregel

Bronvermelding update mei 2023

Cudduruni di Buccheri | La Sicilia in rete Cudduruni | Buccheri antica Crescia d’la stacciola o crescia sa i’ngranagg PAT Marche | Vivi green
slotregel