top
Mastiekcrackers
 
Mastiekcrackers
 
ยง
Mastiekcrackers

Mastiekcrackers

Deze crackers worden net als pita-brood of ander platbrood geserveerd bij muhammara.

Muhammara vind je in verscheidene oosterse keukens, van Turkije tot Armenië. Het is echter een specialiteit van Aleppo, één van de langst bewoonde steden ter wereld, gelegen in het noorden van Syrië tegen de Turkse grens.

Mastiekcrackers worden in diverse landen in het Midden-oosten gemaakt. Mastiek (gom) wordt gewonnen op het sedert 1912 Griekse eiland Chios, voor de Turkse kust.

Ingrediënten

150
gram
volkorenbloem
300
gram
bloem
4
gram
gist
1
el
zeezout
0,3
tl
 
 
olijfolie

HET RECEPT

De voorbereiding

Maak een deeg met 2,8 dl water. Kneed het goed door en plaats de kom over de deegbal om het deeg. Laat het deeg een kwartier zetten (autolyse).

Kneed er daarna (tenminste 3 minuten) een elastisch deeg van. Leg de deegbal in een ingeoliede kom en zorg dat de bal rondom vet wordt, om hem daarna tenminste 2 uur in de kom te laten rijzen.

Verwarm de oven voor op 240°.

De bereiding

Na 1 uur, halverwege de rijstijd, wordt het deeg gevouwen. Leg de bal op een met bloem bestrooid werkbvlak en druk het met de handen uit tot een cirkel. Vouw eenderde deel terug en veeg de overtollige bloem weg. Doe hetzelfde met het onderste derde deel. Doe nu hetzelfde vanuit de rechter- en de linkerkant en vorm zo een vierkant. Plaats het deegpakketje onder de kom met de gevouwen zijde onder, en laat het het tweede uur rijzen.

Portioneer het deeg met een deegkrabber door het doormidden en vervolgens in zessen te delen tot 12 gelijke delen, en rol van elk een balletje (afbeelding). Bedek een balletje met folie en rol er een dunne schijf van. Verdeel deze in vieren. Leg deze op een ingevette bakplaat en bestrooi ze eventueel met enkele fijngesneden (verse) rozemarijnblaadjes. Herhaal dit proces voor de resterende 11 deegballetjes. Prik ze met een vork in, zodat ze niet opbollen bij het afbakken.

Bak ze 6-12 minuten, afhankelijk van hoe dun de 'driehoekjes' geworden zijn. Laat ze op een rek afkoelen en serveer ze hetzij direct, hetzij bewaar ze in een trommel. ze blijven enkele weken goed. Bestrooi ze eventueel met za'atar.

slotregel

Bronvermelding update december 2020