top
Ingelegde venkelknol met foelie
Bijgerecht
Ingelegde venkelknol
Venkelknol-recepten
Ingemaakte venkelknol

Ingelegde venkel met foelie

Achttiende eeuws basisrecept

De basis voor ingemaakte venkel is gelegd in het achttiende eeuwse Engelse kookboek The Farmer’s Wife - Complete Country Housewife (1780). Er wordt zowel nootmuskaat als foelie gebruikt voor de kruiding. Het recept gaat uit van gelijke delen foelie en nootmuskaat, in onderstaand recept gebruiken we alleen de mildere foelie.

Later komen er meer complexe recepten voor ingemaakte venkel, zoals dat uit het Book of household management (1861) van Mrs Beeton, waarin ook mosterdzaad en laurier wordt gebruikt. Zij verwarmt de kruiden in de azijn, die ze de dag tevoren maakt.

Ingrediënten

1
 
venkelknol
60
gram
zout
 
 
azijn
½
tl
foelie
 

HET RECEPT

De voorbereiding

Was de venkels, en snijd er de stengels vanaf. Verwijder de buitenste rokken en schaaf de venkel. Gebruik hiervoor een schaaf of mandoline.

De bereiding

Zet water op, met 60 gram zout per liter water. Zet het water op hoog vuur en blancheer er de venkel in, niet langer dan een minuut. Giet de venkel af, en houd de venkel onder koud stromend water om de garing te stoppen. Doe de venkel in een steriele pot. Zorg dat er zo min mogelijk ruimte is, en druk de venkel goed aan. Bestrooi haar met de foelie (eventueel 1: foelie-nootmuskaat) en overgiet de venkel met blanke azijn. Leg er de ongekookte stengels op, en gier er een olieslot op (een dun laagje olie om inwerking van zuurstof te blokkeren.

slotregel

Bronvermelding update maart 2021

Pickled fennel | Cook and the curator Another eighteenth century recipe, for pickled fennel | British Food in America Fennel - how to pickle it | The Farmer's wife, or, Complete country housewife , Library of congress, Elizabeth Robins Pennell Collection London : Printed for Alex. Hogg ..., [1780?]