top
Salade van gegrilde venkelknol
Bijgerecht
Salade van gegrilde venkelknol
Venkelknol-recepten
Gegrilde venkelknol met venkelvinaigrette

Salade van gegrilde venkelknol

Met een vinaigrette van appelcider en venkelpollen

Dit heerlijke bijgerecht voor gegrilde vis doet recht aan de venkel. Naast venkelknol gebruik je er de venkelstelen, venkelblad, venkelbloesem en venkelpollen in. Kortom, completer kan haast niet.

Ingrediënten

5
 
middelgrote venkelknollen
1
el
citroensap
2
el
olijfolie
  • Vinaigrette
  • 6
    cl
    appelcider
    6
    cl
    citroensap
    1
     
    sjalotje

    1
    tl
    geroosterd, gemalen komijnzaad
    1
    teentje
    knoflook
    1
    tl
    sumac
    1
    tl
    venkelpollen
    36
    cl
    extra virgin olijfolie
    3
    el
    fijngehakt venkelblad
    6
    cl
    citroenzest
     
     
    vers gemalen zwarte peper
     
     
    zout
     
     
    venkelbloesem
     

    HET RECEPT

    De voorbereiding

    Was de venkels, en snijd er de stengels vanaf. Verwijder de buitenste rokken en halveer de knollen. Doe ze in ijskoud water (met ijsblokjes) met citroensap. Het water is niet alleen bedoeld om de venkel tegen verkleuring te behoeden, straks koel je er ook de gegrilde venkel in!

    De bereiding

    Neem de venkelknollen uit het water, en dep ze droog. Bestrooi de venkels met wat olijfolie en zwarte peper. Grill de venkel onder een gloeiend heet grill-elelement. Rooster één zijde gedurende één minuut, en keer de venkel. Laat de andere zijde nog dertig seconden grillen. Doe de venkel onmiddellijk over in het venkelwater om de garing te stoppen. Neem ze direct weer uit het water, en dep de venkel droog.

    Snijd de stengels in eetbare stukken, en grill dez eveneens.

    De vinaigrette wordt in de blender gemaakt. Doe daar alle ingrediënten in, behalve de olie, de citroenzest en het venkelblad. Zodra de ingrediënten zijn fijngemalen, doe je deze in een glazen of roestvrijstalen kom, en giet je er al kloppende met een garde in een dunne straal (emulsificeren) de olijfolie bij.

    De afwerking

    Voeg pas op het laatst, kort voor het opdienen, peper en citroenzest aan de vinaigrette toe, en maak op smaak met wat zout. Schud er de gegrillde venkel door en dien deze op. Garneer met venkelbloesem.

    slotregel

    Bronvermelding update maart 2021

    Grilled fennel bulb salad | Jordan winery