top
Calçots amb salvitxada
Slaui met romesco-saus
Calçots amb salvitxada
 
Calçots amb salvitxada

Calçots amb salvitxada

Gegrillde calçots met romesco-saus

In Catalonië bereidt men traditioneel de calçots, een sla-ui met een lange witte schacht, boven open vuur. In dit recept worden de calçots op authentieke wijze bereid, geserveerd met een rijke romesco-saus.

De bereiding van de calçot vindt plaats boven open vuur. Het is de bedoeling de uien langzaam te garen en de buitenkant zwart te laten worden. Zodra de uien gaar zijn, worden ze met een twintigtal gebost in een krant gewikkeld om ze warm te houden. Deze bundels ui worden om die reden in de nabijheid van een vuur geplaatst.

De bereide calçots worden geserveerd op grote oude Spaanse dakpannen (tejas) met Romescosaus (salvitxada) in mini cazuleas. De geroosterde calçot wordt met één hand aan de punt aan de binnenste groene scheuten vastgepakt, waarna de zwarte buitenste huid met de andere hand naar beneden wordt getrokken, deze wordt niet gegeten! Daarna wordt de ui in de saus gedoopt. Het eten van een calçot uit de saus gebeurt zoals het eten van haring. Het is een gedoe, en Catalanen dragen niet voor niets een beschermend borstschort (slabbertje). Men serveert de calçot met brood en drinkt er een Catalaanse cava of Priorat rode wijn bij . De wijn wordt gedronken uit een porrón, een karaf waaruit de wijn in de mond wordt gegoten, en waaruit meerdere mensen drinken.

Het calçot-menu begint men met gevarieerde tapas. In Tarragona geeft men er de coca bij, een taart met geroosterde uien, tomaten en paprika, en lokale ansjovis l'Escala. In onderstaand recept is de hoeveelheid calçs open gehouden. Advies: begin met een bescheiden aantal per persoon.

Ingrediënten

 
 
calçts
6
 
tomaten
4-5
teentjes
knoflook
2
dl
olijfolie
4-5
 
gedroogde ñora-chili's
 
 
stokbrood (baguette)
2-3
tl
Jerez sherry-azijn
250
gram
amandelen
125
gram
hazelnoten
 
 
zout

HET RECEPT

De voorbereiding

Verwarm de oven voor op 190°. Was de tomaten en halveer deze. Wikkel de teentjes knoflook (ongepeld) met wat olijfolie in aluminiumfolie en leg ze met de tomaten (snijvlak onder) op een ingevette bakplaat .Laat ze minstens 5 minuten garen om de smaak te verdiepen.

De bereiding

Ontvlies de noten en hak ze fijn. Was de ñora's en verwijder eventueel de zaadstelen en zaadjes. Druppel de azijn over de sneetjes stokbrood. Zodra de knoflook afgekoeld is, verwijder je de schilletjes. Wrijf de knoflook nu heel fijn en los deze op in de olie.

Doe de tomaten, de noten en het stokbrood in de blender. Zet de blender aan en voeg geleidelijk aan de olijfolie toe, zodat die goed wordt opgenomen. Wanneer de saus klaar is, maak je deze op smaak met zout. Zet de romesco-saus een dag in de koelkast. Dat komt de smaak ten goede.

Rooster de calçots boven open vuur of boven de barbecue. De buitenzijde zal blakeren, maar dat is geen probleem. Neem de geroosterde calçots van het vuur en wikkel ze in papier, klaar om geserveerd te worden.

slotregel

Festa de la calçotada

Calçotada's vinden overal in Catalonië plaats, in de steden en op het platteland in masia's (traditionele Catalaanse boerderij-opzet). Van faam is het feest in Valls, waarvan de foto's in dit artikel.

Op de calçotada eet men de calçots massaal, ter afsluiting van een jaar van intensieve voorbereiding. De uien groeien eerst uit tot ongeveer 20cm boven de grond. Zo laat men de ui enkele maanden staan. Tijdens de herfst en winter pakt men de ui in met grond. Daardoor vormt de plant scheuten, de calçots; iedere plant vormt tussen de 6 en 10 scheuten, die in het vroege voorjaar worden geoogst. Vandaar dat de feesten rond Pasen plaatsvinden.

Bronvermelding update november 2019

How to enjoy calçots | The local Calçot | Wikipedia (EN) Rakkyo | HeirloomOninons.com Know what you eat | slism.com Festa calçotada de Valls | Festa Catalunya