top
Arancini
Gevulde rijstballetjes
ARANCINI
ARANCINI-RECEPTEN
ARANCINI

ARANCINI

Gefrituurde rijstballetjes

Arancini (van het enkelvoud arancino) is een gefrituurd, gevuld balletje rijst dat in Italië zowel als snack als bij de maaltijd wordt gegeten.

Arancini is een simpele gerecht, dat vanouds wordt gemaakt met gekookte rijst die over was van de vorige dag - die rondom een vulling wordt gekneed, omkleed wordt met broodkruimels, en dan wordt gefrituurd. Arancini wordt gegeten als snack en als secunda platti

De drie klassieke arincini zijn:

  • arancini al ragù (carne),
  • arancini al burro (mozzarella), en
  • arancini alla norma.

Arancini al ragù hebben een vulling die is samengesteld uit rund- of kalfsvees, tomaten (passata) en diverse groenten. De rijst wordt op smaak gebracht met geraspte Siciliaanse kaas, zoals caciocavallo, of pecorino, en natuurlijk saffraan. Die obligate doperwtjes schijnen er in te horen.

Arancini al burro bevat - inderdaad - boter. De vulling bestaat uit en mengsel van kaas en Prosciutto. De boter wordt gebruikt om de rijst een volle smaak te geven. Met boter, geraspte pecorino en safraan om precies te zijn.

Arancini con norma zijn gevuld met een mengsel, dat is gebaseerd op 'sugo del norma', een mengsel van gefrituurde aubergine, tomaat en slaui. de vuling bestaat uit gefrituurde aubergines en blokjes Siciliaanse kaas, zoals caciocavallo, risotto salata of provola of mozarella. Het is de specialiteit van Cantania, in het oosten van Sicilië.

Arancini zijn er bolvormig, peervormig en cylindrisch als een kroket. Een beroemde variant op de arancino is de Napolitaanse Supplì. Voor sartù di riso een eveneens Napolitaans baksel maakt men gebruik van de zelfde ingredi&eumnl;nten als voor arancini con ragù, de vorm verschilt van timbaaltjes tot tulbandvormen.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

Arancini worden sinds de negende eeuw in Sicilië gemaakt. Het was de tijd van de Arabische overheersing, en voor Sicilië de periode waarin het met een groot aantal nieuwe producten kennis maakte, waaronder rijst en sinaasappelen.

De naam arancini is afgeleid van het Siciliaanse arancinu. Het gerecht is van oorsprong Siciliaans. In Napels kent men er sinds de Middeleeuwen een variant op, de kroketvormige supplì, waarvoor de rijst met ragù wordt gemengd, en gevuld, bijvoorbeeld met kaas (mozzarela).

De bereiding is vanuit Sicilië over het hele land verspreid geraakt, waar het - soms onder andere benamingen - met talrijke vulsels wordt gemaakt.

Is dit waar of niet ? Waar is, dat de Arabieren rijst en sinaasappelen brachten, en saffraan gebruikten in hun pilavs. waar ois ook, dat de Arabieren een soortgelijk gerecht kende, dat naranjiyya heette, en dat bestond uitvlees, eieren en saffraan. Luxe gehaktballetjes eigenlijk. Maar een vulling met kaas, is typisch voor de Griekse keuken, en ragout is Frans. Het lijkt er meer op dat arancini een weerspiegeling zijn van de Siciliaanse geschiedenis, waarin alle grootmachten uit de historie, ook de Fransen een rol speelden.

Taalkundige aspecten, etymologie

De gebruikelijke benaming is arancino, met als meervouw arancini, Italiaans voor sinaasappeltje(s). In Palermo noemt men ze echter arancina, niet mannelijk, maar vrouwelijk, en taalkundig correcter. Meng je maar niet in de strijd of het arancina of arancino zou eten zijn, die wordt al sinds mensenheugenis gevoerd. Noem ze in Palermo simpelweg arancina (mv: arancine), en daarbuiten arancino (mv: arancini).

Bronvermelding update november 2017

Arancini | Wikipedia (EN/IT/SI) Food in Sicily: Arancino or arancina in singular? | The wonders of Sicily