top
Sambal belacan buah binjai
Sambal op een bedje binjai
Sambal belacan
Sambal-recepten
SAMBAL BELACAN BUAH BINJAI

Sambal belacan buah binjai

Deze sambal is een variant op de traditionele sambal belacan, die gecombineerd wordt met een puree van binjai, een in Maleisië erg geliefde, inheemse mango-soort.

Net als in iedere sambal belacan zijn alle ingrediënten rauw, ook de chilipepers. De scherpte is afhankelijk van de hoeveelheid zaadjes in de sambal en de gebruikte chilipeper, in dit recept een mengsel van twee chili's, de cili padi (bird's eye) en de mildere cili merahi.

Naar keuze gebruik je in dit recept witte garnalen (van duurzame vangst) of garnbalenpasta (trasi). Let op dat wanneer je het geluk hebt een witte mango te bemachtigen, je deze alleen rijp gebruikt!

Deze sambal wordt geserveerd bij gefrituurde vis, als bawal itam (zwarte pomfret of Parastromateus niger) of bawal mas (gouden pomfret of Xenobrama microlepis) - helaas geen Nederlandse benamingen.

Ingrediënten

1
el
garnalenpasta (belacan/trasi)
4-6
 
bird's eye chilipeper (cili padi)
6-8
 
chilipepers (cili merah)
1
tl
lichte sojasaus
4-6
tl
kalamansi limoenen (limau katsuri)
1-2
el
bruine suiker (gula djawa)
 
 
zout
1
 
1
 
vers limoenblaadje (daun limau purut)

HET RECEPT

De voorbereiding

Snijd de chili's fijn, het limoenblad in dunne reepjes (julienne) - voor garnering. Houd een schijfje limoen achter, en pers de overige tot sap.

De bereiding

Schil de binjai, en verwijder de pit. Pureer het vruchtvlees voorzichtig, met een vork. Overdrijf niet, danv verliest het vruchtvlees haar samenhang en wordt de sambal waterig. Laat de chili's rauw, of rooster de chili's hoogstens 3 minuten. Wrijf de chili's in een vijzel tot een gladde pasta.

Meng nu alle ingrediënten met uitzondering van de garnering en de binjai. Wrijf het geheel tot een best vloeibare pasta.

De afwerking

Doe de fijngemaakte bijai in een schaaltje, en overgiet deze met de sambal belacan. Garneer met het achtergehouden schijfje kalamansa en het fijngesneden limoenblad.

slotregel

Bronvermelding update november 2020

Sambal Belacan Binjai | Suraya M Syed Sambal Belacan Buah Binjai | Travelling foodies Consumer's perspective towards malaysian traditionl sambal belacan | N. Rahman Journal of Agribusiness Marketing • Vol. 4 (2011): 68-92