top
Sambal tuktuk
Bijgerecht uit de Batak-keuken
SAMBAL TUKTUK
SAMBALS OP DEZE SITE
SAMBAL TUKTUK
SAMBAL ANDALIMAN
SAMBAL ANDALIMAN

SAMBAL TUK-TUK

Sambal met andaliman en calamansi-sap

Deze authentieke Batak-sambal is een complexe versie van de Sambal andaliman. Hij is afkomstig uit Tapanuli, een Batakdorp in het noorden van Sumatra.

Centraal staat vis. In dit geval ikan aso-aso, gedroogde makreel. Vervang deze eventueel door gedroogde ansjovis. Maak de sambal zo scherp als je zelf wilt door te spelen met de verhouding tussen de mildere Spaanse pepers en de Cabai rawit, vurige pepers. Calamansi-sap is het sap van een zure mandarijnhybride, de calamondin, hier vooral bekend als een (eetbare) sierplant. Vervang dit sap desgewenst met limoensap.

Ingrediënten

5-10
gram
spaanse pepers

5
gram
cabai rawit (chilipeper)

7
gram
verse andaliman

2
 
kemirinoten

4-5
 
sjalotjes

¾
cup
ikan aso-aso (gedroogde makreel)

1
tl
calamansi-sap

 
 
zeezout

HET RECEPT

De voorbereiding

De bereiding

Snijd alle pepers in stukken en doe deze in een koekenpan, de fijngesneden sjalotjes en de platgedrukte kemirinoten in een andere, om ze gescheiden te fruiten. Haal de pannen van het vuur wanneer de geuren duidelijk vrij komen.

Wrijf de andaliman en de kemirinoten bij, en doe daarna hetzelfde met de pepers.

Hak de vis fijn, of maal deze fijn in een blender. Niet te fijn, je moet de vis wel terugvinden in de sambal. Werk de vis, de sjalotjes en het calamansi-sap met een lepel door de sambal, en geef deze bijvoorbeeld bij een gulai, zoals gulai daun singkong (gulai van cassaveblad).

slotregel

Bronvermelding update maart 2020

Sambal tuk-tuk | Indonesiaearts Resep Sambal tuk-tuk | Ingredients of life Sambal tuktuk | Wikipedia (EN/ID)