top
Telur pindang
Balinees eiergerecht
Telur pindang
De Indische telur
TELUR PINDANG

Telur pindang

Taluh mepindang

Deze telur pindang is en Balinese bereidingswijze van ongepelde eieren, die in de Indische archipel (Nasantura) is geworteld. Het is in vergelijking met de Maleise telur pindang een vrij eenvoudig recept.

De bereiding van een traditionele telur pindang kost veel tijd; het duurt normaliter enkele dagen voor de kruiden volledig tot het niet gepelde ei zijn doorgedrongen. Voor deze variant is veel minder tijd nodig, doordat de eieren voorgekookt zijn en daarna gekraakt.

In het recept vind je enkele bestanddelen uit de originele Jopor-eieren terug zoals de guave-bladeren, die zorgen voor de donkere tinten.

Ingrediënten

10
 
eieren (telur)
1
handje
knoflookschillen
1
handje
uischillen

8
 
guavebladeren (daun jambu batu)
4
 
salambladeren (daun salam)

HET RECEPT

De voorbereiding

Was de eieren en kook ze hard, circa 10 minuten. Laat ze in koud water schrikken, en rol ze daarna voorzichtig, zodat de schil kraakt (craquelé), maar niet loslaat.

De bereiding

Doe de gekraakte eieren opnieuw in de pan. Voeg zoveel water toe, dat de eieren juist onder staan, en voeg de overige ingrediënten toe, met een snufje zout. Breng het water aan de kook, en laat de eieren op zacht vuur zolang op het vuur staan dat het vocht is verdampt.

Omdat de guavebladeren zorgen voor de donkere kleur, zul je wanneer deze niet hebt, vervanging moeten zoeken in sojasaus. Gebruik bij voorkeur een mengsel van kecap manis, wat tamarinde en gula djawa.

Serveer de telur op vers bananen- of guaveblad, en geef er basa gede bij, het traditionele Balinese kruidenmengsel.

slotregel

Bronvermelding update oktober 2019

Telur pindang | Blog van David NG Yee Jin Taluh mepindang Telur pindang | Season with spice